RECEPT FRÅN IK

Högrevscurry med kokosmjölk

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 2 kg högrev
  • salt
  • smör
  • 2 burk burk kokosmjölk
  • Currypasta

  • 2 st gula lökar skalade
  • vitlöksklyftor skalade
  • 3 st citrongräs
  • 1 bitar ingefära tumstor, skalad
  • 1 bitar gurkmeja lillfingerstor, skalad
  • 2 st röda chilifrukter
  • 1-2 st jalapeno
  • 1 st torkad chilifrukt liten
  • 2 st kruka koriander stjälk och blad
  • 1 st lime det yttersta finrivna skalet
  • 1 tsk korianderfrön mortlade
  • 2 msk neutral olja
  • Smaka av med

  • 1.5 msk asiatisk fisksås
  • 1 st lime saften
  • Till servering: limemarinerad broccoli, jasminris, salta jordnötter, rostade kokosflagor, limeklyftor, färsk koriander

Gör så här

1

Ansa köttet och skär det i 2 x 2 centimeter stora bitar. Stek i omgångar i smör i het panna till fin färg. Salta och lägg över i en stor gryta med lock. Stek lite i taget så att köttet inte kokar i pannan. Koka ur pannan med en deciliter vatten och häll över i grytan. Tillsätt kokosmjölken.

2

Skär ingredienserna till currypastan i mindre bitar, lägg allt i en matberedare med kniven monterad och mixa väl, skrapa ner från kanten då och då så att allt blir finfördelat.

3

Häll currypastan i grytan, rör om och koka upp. Sänk till lägsta värmen och låt grytan puttra under lock tills köttet är sönderfallande mört, cirka 3 timmar, rör om då och då. Smaka sedan av grytan med fisksås, limesaft och salt.

4

Servera grytan med limemarinerad broccoli, nykokt jasminris, jordnötter, kokosflagor, lime i klyftor och färsk koriander.

5

Tips: Grytan blir ännu godare om den görs i förväg och får stå och dra över natten.

Här har vi gjort en stor sats, för grytan passar utmärkt att frysa, men det går bra att halvera satsen.

Chili varierar i styrka, smaka gärna på chilin innan du lägger den i grytan. 


Kommentar:
Den kryddiga grytan tar en stund att göra, men den räcker till många och passar perfekt att frysa in!

Recept