Du behöver
- 800 g högrev eller annat framdelskött av nöt eller älg
- smör och olja att steka i
- 2 st morötter
- 1 bitar rotselleri (cirka 180 g)
- 2 st gula lökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl rödvin
- 5 dl vatten
- 1.5 msk kalvfond
- 0.5 tsk timjan
- 1 st lagerblad
- 1 msk tomatpuré
- 100 g bacon
- 100 g champinjoner färska
- 1 dl syltlök
- salt och peppar
- 1 st persilja knippa
Tillbehör:
potatismos
baguette
Gör så här
1
Skär köttet i bitar (cirka 3 x 3 cm). Skala och skiva morötterna och skär sellerin i små tärningar. Skala och hacka de gula lökarna.
2
Bryn köttet i omgångar i lika delar smör och olja och låt det få färg.
3
Lägg över köttet i en gryta. Tillsätt morot, rotselleri, lök och pressad vitlök. Pudra över mjöl och tillsätt vin, vatten och fond. Krydda med timjan,
4
lagerblad och tomatpuré. Salta och peppra och låt grytan koka upp.
5
Sänk värmen och låt grytan sjuda i minst 1 timme eller tills köttet blir ordentligt mört.
6
Strimla bacon, skiva svamp och skölj syltlöken i en sil. Stek bacon, svamp och syltlök några minuter i smör.
7
Vänd ner baconblandningen i grytan några minuter innan den är klar.
8
Smaka av med salt och peppar och garnera gärna med hackad persilja.
9
Servera gärna med potatismos och några bitar baguette att suga upp skyn med.