RECEPT FRÅN IK

Fläskfilégryta med marsalavin

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 550 gram fläskfilé
  • 1 styck gul lök
  • 1 paket bacon 140 gram
  • 1-2 styck svenska äpplen t.ex. Ingrid Marie
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 0.75 deciliter marsalavin
  • 6 stycken dadlar
  • 50 gram flagad mandel
  • Rosmarinris

  • 3 deciliter avorioris
  • 1 tesked torkad rosmarin
  • sallad till servering

Gör så här

1

Koka avorioriset med rosmarin enligt anvisningen på paketet. 

2

Putsa och skiva fläskfilén. Hacka löken och skär baconet i bitar. Dela äpplena i skivor (du behöver inte skala eller ta bort kärnhuset).

3

Stek löken i smör i en stekpanna. Låt löken bli mjuk och glansig och lägg sedan över den i en gryta.

4

 Stek bacon, äppelskivor och fläskfilé, lite i taget, i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över det stekta i grytan.

5

Vispa ur stekpannan med lite av grädden. Häll stekskyn, resten av grädden och marsalavinet i grytan.

6

Låt grytan koka i 5–10 minuter, tills köttet är genomstekt. Skär dadlarna i bitar. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Strö dadlarna och mandeln över grytan. Servera grytan med rosmarinris och en sallad.

7

Här använde vi marsala-vinet Vecchioflorio (nr 8403) som säljs på halvflaska på Systemet.


Kommentar:
Det italienska marsalavinet är lite bortglömt, här får det smaksätta en mustig fläskfilégryta med äpple, bacon och dadlar.

Recept