RECEPT FRÅN IK

Dansk ribbestek med inlagd kål

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

    Inlagd rödkål

  • 400 g rödkål
  • 3 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  • Fläskstek

  • 800 g fläskstek med svål
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar efter smak
  • Sockerstekt potatis

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 2 msk smör att steka i
  • 2.5 msk strösocker
  • Gräddsås

  • sky från steken
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0.5 dl vatten
  • Servering

  • äppelmos

Gör så här

1

Skär rödkålen i strimlor. Lägg strimlorna i en skål och krama dem med handen. Blanda vinäger, vatten och socker i en kastrull. Låt alltsammans koka ihop i någon minut så att sockret löser sig. Häll lagen över rödkålen och låt den stå kallt i några timmar innan servering.

2

Sätt ugnen på 150 grader. Skär skåror i svålen ända ner till köttet. Blanda salt och peppar i en kopp. Gnid in blandningen i både svålen och köttet och gärna i skårorna.

3

Stick i en köttermometer och lägg köttet i en ugnsfast form. Häll i vatten så att det går 1 centimeter upp på kanten. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 65 -grader.

4

Ta ut köttet och höj ugnen till 250 grader. Sätt in köttet igen och stek tills termometern visar 78 grader. Ta ut steken och låt köttet vila innan du skär det i skivor.

5

Blanda steksky, grädde och vetemjöl i en kastrull. Låt sås-en småkoka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt vinäger och eventuellt vatten. Låt såsen bli varm.

6

Koka potatisen utan skal. Häll bort vattnet och låt potatisen svalna något. Stek potatisen i smör, hälften åt gången. Strö på socker och låt potatisen få färg.

7

Servera ribbesteken med sockerstekt potatis, sås, rödkål och äppelmos.

8

Tips: När du använder köttermometern är det viktigt att hela röret är i steken.


Kommentar:
Knaprig dansk ribbestek tillsammans med sockerstekt potatis, inlagd rödkål och äppelmos blir en härlig mix av sött, salt och lite syrligt.

Recept