Du behöver
- Kaka:
200 g mörk choklad
150 g osaltat smör i bitar
125 g (ca 3 dl) pekannötkärnor, orostade, osaltade
4 ägg
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
Glasyr:
125 g mörk choklad
50 g osaltat smör i bitar
2 msk honung
1 krm malen
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Fodra sedan formens botten med smörpapper, smörj det också ovanpå.
2
Bryt chokladen i bitar, smält den med smöret i mikro på cirka 600 watts effekt ungefär 1 minut, kanske något mera.
3
Mal nötkärnorna, det duger inte att mixa dem. Elvispa ägg, socker, vaniljsocker och kanel pösigt. Rör i det smälta, svalnade chokladsmöret och de malda nötterna. Fördela smeten i formen och grädda kakan cirka 20 minuter, tills kakans kant stelnat men mitten fortfarande känns mjuk. Låt kakan svalna och lossa den från formen.
4
Bryt choklad till glasyren i bitar och mikra på cirka 600 watts effekt tillsammans med smör, honung och kanel i en skål i 30-60 sekunder. Bred glasyren över kakans ovansida och kant, pynta fint med nötkärnorna. Låt stå svalt en timme så att glasyren stelnar.
Pekannötter kan ersättas med valnötskärnor.