RECEPT FRÅN IK

Bakad rotselleri med linser och feta

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st rotselleri stora
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • Lökdressing

  • 2 st rödlökar
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • Till servering och garnering

  • 3 dl kokta linser t ex gröna puy- eller belugalinser (1 dryg dl okokta)
  • 200 g fetaost
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • plockade timjanblad och små timjankvistar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skala sellerin och skär den i 6–8, cirka 2 centimeter tjocka, skivor.

2

Bryn selleriskivorna i oljan cirka 3 minuter på varje sida. Lägg skivorna på en papprad plåt och efterstek i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter eller tills de är mjuka, känn med provsticka. Salta.

3

Skala och skär rödlöken i tunna skivor, använd gärna en mandolin. Stöt ihop lök och socker lätt, bara så att löken börjar safta sig. Blanda löken med vinäger och oljan.

4

Toppa selleriskivorna med linser, smulad fetaost och lökdressing. Salta och peppra. Garnera med timjan.


Kommentar:
Bakad rotselleri med linser och fetaost passar bra som ensamrätt eller som tillbehör till lammet. Servera den varm, ljummen eller sval.

Recept