RECEPT FRÅN IK

Aubergine med miso

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2-4 st aubergine
  • 50 g smör rumsvarmt
  • 2.5 msk ljus misopasta
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 st vitlöksklyfta
  • Morots- och edamamesallad

  • 4-5 st morötter
  • 125 g frysta sojabönor tinade
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk ljus soja
  • 1 kruka färsk koriander
  • Till garnering och servering

  • 0.5 st strimlad salladslök
  • 1 tsk sesamfrön
  • klyftpotatis eller ris

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginerna i halvor på längden och lägg dem i en smord ugnsform. 

2

Rör ihop smör, misopasta, chiliflakes och riven vitlöksklyfta. Bred ut blandningen över auberginerna. Stek i mitten av ugnen, cirka 25 minuter för små, cirka 35 minuter för stora. Auberginen ska vara mjuk rakt igenom. Strö över strimlad salladslök och sesamfrön. 

3

Skala och grovriv morötterna. Vispa ihop risvinäger, sesamolja, socker och soja. Fortsätt vispa tills sockret är löst. Blanda morötter, soja-bönor och dressing. Grovhacka koriandern och vänd ner. 

4

Tips: Misopasta finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i asiatiska butiker. Får du inte tag på misopasta på burk går det att köpa misosoppa och använda de små påsarna med misopasta som finns i förpackningen. 


Kommentar:
Helstekt aubergine är enkel att variera med olika kryddning, här har den fått smak av sötsalt misopasta, chili och vitlök. Sojabönorna i salladen bidrar både med nötig smak och nyttigt protein.

Recept