Du behöver
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1.5 tsk salt
- 0.5 dl strösocker
- 1 dl vetekli
- 1 dl grahamsmjöl
- 11-13 dl vetemjöl
- 100 g keso
- uppvispat ägg eller mjölk till pensling
Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken, ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken eller hushållsmaskinen. Rör i mjölk och smör.
Blanda i salt, socker, kli, graham och lilla mängden vetemjöl. Ta i mera vetemjöl om det behövs. (Spar resten till utbakningen.) Tillsätt keson. Arbeta samman till smidig deg.
Jäs 30 minuter under ren handduk. Värm ugnen till 250 grader. Arbeta ihop degen igen och trilla 50 frallor. Låt dem jäsa på (papprad) plåt i 30 minuter under handduk. Pensla med mjölk eller ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
Låt kallna på galler (under handduk för mjukare yta).
Tips: Man kan smaksätta bröden genom att använda exempelvis keso med löksmak. Kan frysas.
Den näpna brödstorleken är anpassad till barnahänder. Men frallorna kan förstås gärna göras större.