3 goda och snabblagade vardagsrätter med fläskfilé

Fläskfilé är snabblagat och mört kött som passar med både milda och kryddiga smaker. Vi wokar, helsteker och stoppar den i grytan.

3 goda och snabblagade vardagsrätter med fläskfilé

Helstekt fläskfilé med fetaost

  • Huvudrätt
  • Fria från de fyra sädesslagen
Visa recept

Fläskfilégryta med marsalavin

  • Huvudrätt
  • Fria från de fyra sädesslagen
Visa recept

Värt att veta om fläskfilé

Fläskfilé är en långsmal, benfri styckningsdetalj närmast under ryggraden på grisen. 

Fläskfilé är populär då den är både lätt att tillaga, snabblagad och mör. Köttet är magert, med bara 2–3 procent fett, det gör att filén lätt blir torr, så överstek inte.

Livsmedelsverket rekommenderar att allt griskött ska vara genomstekt. För fläskfilé är det 70 grader. Tillagas filén hel kan den tas ut vid 68 grader, då temperaturen fortsätter att stiga något. Råden hänger dock ihop med att griskött förr kunde ge salmonella eller trikinos. Idag har vi inte salmonella i Sverige och trikiner är ytterst sällsynt.