
Ugnsbakad lax med fruktig salsa
Salsan med papaya och mango gifter sig fint med den ugnsbakade laxen!
Av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén Smith
Du behöver
- 900 g laxfilé
- 0.5 tsk salt
- 3 msk japansk soja
- 1 msk ingefärsjuice på flaska
- 1 msk flytande honung
- 1 st papaya
- 1 st mango
- 1 st avokado
- 1 st gurka
- 1 st chili
- 1 kruka persilja
Salsa
Gör så här
<p>Värm ugnen till 175 grader. Lägg laxen i en långpanna med bakpapper, salta. Blanda soja, ingefärsjuice och honung, skeda blandningen över laxen.</p>
<p>Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är precis genombakad. Ta ut, låt vila övertäckt i en kvart.</p>
<p>Salsa Skala papaya och mango. Kärna ur och tärna papayan. Tärna mangon.</p>
<p>Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär den i tärningar. Tärna gurkan. Dela, kärna ur och finhacka chilin.</p>
<p>Blanda allt det tärnade med chili och citron. Blanda i persiljan. Toppa laxen med salsan.</p>