Du behöver

  • 2 dl ris gärna vanligt grötris

Gör så här

1
Börja med att skölja och koka riset. Smaken på riset är viktigast av allt för att lyckas med sushi. Välj grötris eller särskilt japanskt ris som är neutralt i smaken. Skölj riset omsorgsfullt två-tre gånger för att få bort det vita talket på riset som ger bismak. Häll upp ris och vatten i en kastrull, beräkna 1,2 dl vatten till 1 dl ris. (Till sushi räcker det med 1,1 dl vatten eftersom lag tillkommer.) Låt riset stå att svälla en halvtimme. Man ser på riskornen hur de övergår från att vara transparenta till att bli kritvita. Då är det dags att koka dem. Sätt plattan på hög värme men ej högsta. Ungefär på fyran om termostaten går till sex. Dra ner till ettan när det kokar upp och låt koka 10 minuter. Låt sedan riset stå och ånga av en stund.
2
Se till att fisken och skaldjuren varit frysta, dels för att parasiter ska dö, dels för att fisken går lättare att skära upp om den är halvtinad.
3
Blanda ingredienserna till lagen. Den här satsen räcker egentligen till 1 liter okokt ris, men det är bra att ha lite extra.
4
Dutta i lite i taget av lagen så att riset blir lagom kladdigt och glansigt och går lätt att forma. Det får inte bli för mycket ättikssmak. Låt kallna.
5
Nigirisushi: Ta två matskedar ris i handen och forma till ett litet ägg. Lägg upp på fat och täck med lax i tunna skivor eller skaldjur. Eventuellt kan lite grön japansk pepparrot (wasabi) klickas på under fisken. Doppa emellanåt händerna i lite lag blandad med vatten. Fortsätt likadant med hälften av riset.
6
Makisushi: Bred ut ris på cirka 80 procent av sjögräsarket.
7
Knäck äggen och vispa samman dem med lite salt och en aning whisky. Stek en omelett som gärna kan fösas ihop och bli lite tjockare på mitten. Rulla ihop omeletten och skär den i långa remsor. Skär gurka och crab fish i långa stavar.
8
Välj gärna andra ingredienser i sushin enligt Cajsa Wargs princip "man tager vad man haver". Välj exempelvis kokt spenat eller avokadostrimlor i stället för gurka. Men se till att det blir vackra färger. Lägg ut gurkstavar, crab fishstavar och omelettremsor på rad på riset och rulla ihop sjögräsarket, gärna med hjälp av en speciell rullmatta. Skär sedan upp sushin i breda rulltårtsbitar.

Kommentar:
Sushi betyder sötsurt ris och kan göras helt utan rå fisk om man vill. Det finns många olika varianter av sushi; de vanligaste är nigirisushi, kramsushi med rå fisk på, och makisushi, rullsushi som rullas i en sorts sjögräsark och har olika fyllningar. Yukiko Duke-Bergman, 31, är journalist och översättare. Tillsammans med sin japanska mamma Eiko översatte Yukiko japanen Kenzaburo Oe, som fick Nobelpriset i litteratur 1994. Hennes pappa Christer är svensk journalist. Yukiko är uppvuxen och bor i Sverige, men har bott sex år i vuxen ålder i Japan.

Recept // Fler fiskrecept