Sojainkokt lax med nudelsallad

Du behöver 4 st laxfilé utan skinn 8 dl vatten 1.5 dl japansk soja 0.5 dl ättiksprit 1 st röd chili 1 st tumstor bit...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st laxfilé utan skinn
  • 8 dl vatten
  • 1.5 dl japansk soja
  • 0.5 dl ättiksprit
  • 1 st röd chili
  • 1 st tumstor bit ingefära
  • 2 msk strösocker

Dressing

2 msk sesamolja
2 msk fisksås
2 msk sweet chilisås
2 st lime

Nudelsallad

150 g glasnudlar
2 st morötter
1 st gul paprika
150 g sockerärtor
2 st salladslökar
1 dl salta jordnötter
1 kruka koriander

Till servering

2 msk sesamfrön

Gör så här

1

Skölj och torka laxfiléerna. Lägg dem i en liten ugnsfast form med kant. Skiva chilin och ingefäran. Koka upp vatten, soja, ättiksprit och socker i en kastrull. Lägg i chili och ingefära och häll sedan lagen över laxen (den ska bli täckt). Plasta formen, låt laxen svalna i lagen och ställ sedan formen i kylen.

2

Dressing Blanda ingredienserna till dressingen.

3

Nudelsallad Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj i kallt vatten. Skär eller klipp dem lite så att du får kortare bitar.

4

Skala morötterna och strimla dem. Ta bort kärnhus och skaft från paprikan och strimla den och sockerärtorna. Skiva salladslöken tunt. Grovhacka jordnötterna och koriandern. Blanda allt med ungefär hälften av dressingen.

5

Låt laxen rinna av och strö över sesamfrön. Servera med nudelsalladen och resten av dressingen vid sidan av.

6

Tips: Koka gärna in laxfiléerna dagen innan så går resten att fixa snabbt. Laxen kan även ätas varm om det är ont om tid!


Kommentar:
Att koka in laxen är en smart metod som ger saftigt resultat. Här får den smak av soja, chili och ingefära.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top