Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 2 dl grädde eller vatten
  • 1 pkt saffran
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0.75 tsk hjorthornssalt
  • 2 st äggulor (eller 1 litet ägg)
  • vetemjöl ca 6 1/2 dl
  • Garnering:

  • 50 g smör
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl strösocker

Gör så här

1
Smula jästen i degbunke. Smält smöret och rör i vätskan samt finstött saffran. Blandningen ska vara 37 grader varm. Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda i socker, salt, hjorthornssalt, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och elastisk med elvispens degkrokar, cirka 4 minuter. Strö lite mjöl på ytan, täck med handduk och låt degen jäsa på dragfri plats cirka 30 minuter.
2
Knåda ihop degen med resterande mjöl på bakbordet. Dela den i 20 lika bitar och trilla varje del till en jämntjock, slank längd, cirka 35 cm lång. Lägg ihop kringlor (se bild) på papprade plåtar, inte alltför tätt. Låt jäsa under handduk cirka 30 minuter och grädda en plåt i sänder mitt i 250 grader varm ugn omkring 5 minuter.
3
Pensla dem bums med smält smör på ovansidan, och doppa den i en blandning av vaniljsocker och strösocker.
4
Eller frys kalla, ogarnerade kringlor, upp till ett kvartal. Tina dem när de ska njutas, ljumma dem lätt, pensla med smält smör och vänd i socker.
5
Satsen kan dubblas.

Recept // Fler övrigtrecept