RECEPT FRÅN IK

Saffransknutar med mandelmassa

Av .

Tillagningstid: 30 minuter
30 portioner

Du behöver

    Deg

  • 50 g jäst
  • 17 dl vetemjöl (1020 g)
  • 0.5 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 2 st saffran à 0.5 g
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör rumsvarmt
  • 2 st ägg
  • Fyllning

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 1.5 msk kardemumma nystött
  • 150 g mandelmassa
  • sockerlag till pensling
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten

Gör så här

1
Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma upp mjölken till fingervärme.
2
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
3
Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
4
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
5
Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.
6
Kavla ut degen till två rektanglar, cirka 1 centimeter tjocka.
7
9. Bred på smöret och riv över mandelmassan.
8
10. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
9
Skär degen i remsor, knappt 2 centimeter breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
10
Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna ska penslas med. Låt koka cirka 1 minut och sedan svalna lite.
11
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225°C i cirka 8 minuter. Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.

Kommentar:
Lägg till tid för jäsning. Tips! Pensla bullarna glansiga ª??De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.

Recept