RECEPT FRÅN IK

Quinoaplättar med rökt lax

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

    Plättar

  • 0.5 dl quinoa + 1 dl vatten
  • 1 tsk färsk jäst
  • 3 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 25 g smör
  • Gurksallad

  • 1 st gurka
  • 0.5 st syrligt äpple
  • 1 st salladslök
  • 2 msk hackad dill
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • salt och peppar
  • smör till stekning
  • Till servering

  • kallrökt lax
  • yoghurt

Gör så här

1

Plättar: Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen. Låt svalna helt.

2

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll över i bunken och rör tills jästen lösts. Vispa ner äggen och därefter salt, mjöl och quinoa. Låt smeten stå i 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna.

3

Gurksallad Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär den på längden igen och skiva den sedan. Tärna äpplet och strimla salladslöken. Blanda gurka, äpple, lök och dill. Rör ner vinäger och salta och peppra.

4

Vispa ner smöret i smeten. Stek plättar i lite smör i en lagg eller stekpanna.

5

Servera plättarna med en klick yoghurt, gurksallad och lax.


Kommentar:
Om du får quinoa över, släng ner den i pannkakssmeten. Ett fiffigt sätt att få matigare plättar och mindre matsvinn.

Recept