Quinoaplättar med rökt lax

Du behöver Plättar 0.5 dl quinoa + 1 dl vatten 1 tsk färsk jäst 3 dl mjölk 3 st ägg 0.5 tsk salt 2 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

Plättar

0.5 dl quinoa + 1 dl vatten
1 tsk färsk jäst
3 dl mjölk
3 st ägg
0.5 tsk salt
2 dl siktat dinkelmjöl
25 g smör

Gurksallad

1 st gurka
0.5 st syrligt äpple
1 st salladslök
2 msk hackad dill
0.5 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
smör till stekning

Till servering

kallrökt lax
yoghurt

Gör så här

1

Plättar: Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen. Låt svalna helt.

2

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll över i bunken och rör tills jästen lösts. Vispa ner äggen och därefter salt, mjöl och quinoa. Låt smeten stå i 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna.

3

Gurksallad Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär den på längden igen och skiva den sedan. Tärna äpplet och strimla salladslöken. Blanda gurka, äpple, lök och dill. Rör ner vinäger och salta och peppra.

4

Vispa ner smöret i smeten. Stek plättar i lite smör i en lagg eller stekpanna.

5

Servera plättarna med en klick yoghurt, gurksallad och lax.


Kommentar:
Om du får quinoa över, släng ner den i pannkakssmeten. Ett fiffigt sätt att få matigare plättar och mindre matsvinn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top