Du behöver
Plättar
0.5 dl quinoa + 1 dl vatten
1 tsk färsk jäst
3 dl mjölk
3 st ägg
0.5 tsk salt
2 dl siktat dinkelmjöl
25 g smör
Gurksallad
1 st gurka
0.5 st syrligt äpple
1 st salladslök
2 msk hackad dill
0.5 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
smör till stekning
Till servering
kallrökt lax
yoghurt
Gör så här
Plättar: Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen. Låt svalna helt.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll över i bunken och rör tills jästen lösts. Vispa ner äggen och därefter salt, mjöl och quinoa. Låt smeten stå i 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna.
Gurksallad Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär den på längden igen och skiva den sedan. Tärna äpplet och strimla salladslöken. Blanda gurka, äpple, lök och dill. Rör ner vinäger och salta och peppra.
Vispa ner smöret i smeten. Stek plättar i lite smör i en lagg eller stekpanna.
Servera plättarna med en klick yoghurt, gurksallad och lax.
Om du får quinoa över, släng ner den i pannkakssmeten. Ett fiffigt sätt att få matigare plättar och mindre matsvinn.