Du behöver
- 1 st gul lök stor
- 2-3 st vitlöksklyftor
- 1 st salladslök knippa
- 1 msk olivolja
- 5-6 st merguez eller andra smala kryddiga korvar
- 800 g krossade tomater 2 burkar
- 1 msk finhackade färska örter oregano eller rosmarin
- 1 tsk socker
- salt & peppar efter smak
- 150 g fetaost
- 1 msk smör till formen och till alfolien
- 400 g pasta
Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men minska koktiden med 2–3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skiva salladslöken.
Fräs korven i oljan 2–3 minuter eller till den är nästan genomstekt och ta upp den på en tallrik. Låt svalna och skär korven i bitar.
Fräs lök, vitlök och salladslök i fettet som finns kvar i pannan. Blanda i tomaterna och örterna. Smaka av med socker, salt och peppar, koka upp och sjud under lock cirka 15 minuter.
Blanda sås, pasta och korv i en bunke. Varva blandningen med grovsmulad fetaost i en smord ugnssäker form. Täck formen med smörad alfolie och grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter. Ta bort folien. Sätt formen i mitten av ugnen ytterligare cirka 5–10 minuter tills gratängen får lite färg.
Garnera gratängen med kryddgrönt. Servera med oliver.
Till servering kryddgrönt, oliver