Morotsgratäng med skinka

Du behöver 1 kg morötter 2 st rödlökar 3 msk olivolja salt och peppar 25 g smör till såsen 1 msk smör till formen 1.5...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg morötter
  • 2 st rödlökar
  • 3 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 25 g smör till såsen
  • 1 msk smör till formen
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 2.5 dl hönsbuljongtärningar
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g fryst bladspenat tinad och urkramad
  • 3 dl gratängost riven
  • 8-10 skiva skinka tunna
  • 1 msk hackad dill

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter i sneda skivor. Skala och skär löken i ringar. 

2

Fräs morötter och lök i oljan i en stor stekpanna cirka 15 minuter. Salta och peppra. 

3

Smält smöret i en panna. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning cirka 3 minuter. Smaka av med senapen. 

4

Blanda morötter och lök med spenat och ost i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och blanda försiktigt. Vänd ner skinkan, delad i mindre bitar.

5

Gratinera i mitten av ugnen tills morötterna är mjuka och allt är genomvarmt, cirka 20 minuter. Garnera med dill. 

6

Tips: Titta till gratängen 2–3 gånger under gräddningstiden, så att den inte bränns vid. Täck med en bit smord alfolie om det behövs.


Kommentar:
Prova den här krämiga gratängen med rostade morötter och skinka.
Servera gärna med extra riven ost vid sidan om.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top