Mjuk kokoskaka med mild smak av lime

Du behöver 200 g smör mjukt 2.5 dl strösocker 4 st ägg lime rivet skal av 1 3 msk pressad limesaft 1 dl crème fraîche...


1 portion

Du behöver

  • 200 g smör mjukt
  • 2.5 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • lime rivet skal av 1
  • 3 msk pressad limesaft
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk bakpulver
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 3 dl kokosflingor

Gör så här

1
Rör smör och socker ljust och poröst. Använd gärna elvispen. Tillsätt ett ägg i taget. Rör smeten slät mellan varje ägg.

2
Blanda limeskal och limesaft i cr?me fraiche. Rör ner den i smeten.

3
Blanda bakpulver, mjöl och kokos. Vänd ner det i smeten med en slickepott eller slev.

4
Bred ut smeten i en smord och strödd rund form med löstagbar botten, 22 cm i diameter. Dunka formen mot bordet så att smeten packar sig jämnt.

5

6
Grädda kakan strax under mitten i ugnen i 175 grader i 40-45 minuter. Prova med en sticka. Den ska vara torr när kakan är färdig. Ta ut kakan och låt den stå 5 minuter innan kanten tas bort.

7

8
Garnering:

9
Skiva 1-2 limefrukter tunt. Koka en lag av 1 dl strösocker och 1 dl vatten. Lägg i skivorna och koka upp igen. Låt skivorna kallna i lagen och låt dem ligga kvar tills de ska användas.

10
Rör samman 2 dl florsocker med cirka 1 1/2 msk färsk limesaft eller lag från den kokta limen. Bred glasyren över kakan. Strö på kokosflingor.

11
Låt limeskivorna droppa av och lägg dit dem när glasyren stelnat. Garnera med en kvist mynta eller citronmeliss.


Kommentar:
Kakan är hållbar. Stjälp en skål eller kastrull över kakfatet om du inte har ett speciallock till tårtor. Själva kakan kan frysas, vänta i så fall med glasyren tills kakan tinat före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top