RECEPT FRÅN IK

Matjestårta på rågbröd

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 25 minuter
6 portioner

Du behöver

  • matjessillfiléer (150-200 g)
  • 200 g färskost av philadelphiatyp
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk finhackad dill
  • 2-3 msk röd stenbitsrom
  • runt rågbröd vi använder Fazer Rallarhalvor
  • Till garnering

  • rödlöksringar
  • klippt gräslök
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Skär sillen i små bitar.

2

Lägg färskosten i en bunke och vispa 1 minut med elvisp. Tillsätt crème fraiche och vispa ihop. Vänd i sillbitar (spara lite till garneringen), dill och rom för hand.

3

Bred sillkrämen på brödet, täck med plastfilm och förvara kallt till serveringen. 

4

Garnera med sparad sill, rödlöksringar och gräslök precis inför serveringen. Peppra.

5

Tips. Matjestårtan har mjuk, krämig fyllning. För fastare tårta, blanda färskost och crème fraiche med 3–4 blad gelatin. Smält då gelatinet i 1 matsked spad från sillen. 


Kommentar:
Bjud på en fin matjestårta, med en botten av runt rågbröd går den lätt att svänga ihop.

Recept