Du behöver
- matjessillfiléer (150-200 g)
- 200 g färskost av philadelphiatyp
- 2 dl crème fraîche
- 1 msk finhackad dill
- 2-3 msk röd stenbitsrom
- runt rågbröd vi använder Fazer Rallarhalvor
Till garnering
rödlöksringar
klippt gräslök
nymalen svartpeppar
Gör så här
Skär sillen i små bitar.
Lägg färskosten i en bunke och vispa 1 minut med elvisp. Tillsätt crème fraiche och vispa ihop. Vänd i sillbitar (spara lite till garneringen), dill och rom för hand.
Bred sillkrämen på brödet, täck med plastfilm och förvara kallt till serveringen.
Garnera med sparad sill, rödlöksringar och gräslök precis inför serveringen. Peppra.
Tips. Matjestårtan har mjuk, krämig fyllning. För fastare tårta, blanda färskost och crème fraiche med 3–4 blad gelatin. Smält då gelatinet i 1 matsked spad från sillen.