Lyxig chokladpaj med vispgrädde

Du behöver 150 g mjöl 1.5 msk strösocker 0.25 tsk salt 120 g smör kylskåpskallt 3.5 msk kallt vatten 100 g mörk choklad till pensling...

Tillagningstid: 60 minuter
14 portioner

Du behöver

  • 150 g mjöl
  • 1.5 msk strösocker
  • 0.25 tsk salt
  • 120 g smör kylskåpskallt
  • 3.5 msk kallt vatten
  • 100 g mörk choklad till pensling

Chokladkräm

300 g mörk choklad (54 %)
2 dl vispgrädde
3 st äggulor (medelstora ägg)
40 g smör osaltat
grädde till servering

Gör så här

1
Blanda mjöl, socker och salt i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smöret i tärningar. Mixa med pulsknappen till ett smul, tillsätt vattnet en matsked i taget och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Slå in i plastfolie och kyl, minst en timme.

2
Kavla ut pajdegen tunt och klä en 24 centimeters pajform med lös botten. Nagga botten. Kyl igen. Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med torra bönor eller riskorn för att hindra pajskalets kanter från att falla ihop.

3
Grädda i 200 grader, cirka 7–9 minuter, lyft bort papperet och bönor/ris och grädda 7–9 minuter till, tills skalet är torrt och har fått lite färg. Låt svalna. Smält 100 gram choklad försiktigt i mikron och pensla den svalnade bottnen med den. Låt stelna.

4
Chokladkräm Hacka chokladen fint och lägg i en rymlig skål. Hetta upp grädden till kokpunkten och slå den över chokladen. Rör tills chokladen har smält, blanda i ägggulor, en i taget, och sedan smöret, skuret i tärningar. Avsluta med en liten nypa salt. Häll chokladkrämen i pajskalet, låt svalna och förvara svalt.

5
Skär chokladpajen i ganska smala bitar med het vass kniv och servera med vispad grädde.


Kommentar:
Tid 1 timme + kyltid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top