Lingon-äppelflan

Du behöver 3 dl vetemjöl 150 g mjukt smör/margarin 2 msk kallt vatten Fyllning: 150 g riven mandelmassa 1 dl lingongelé 5-6 syrliga äpplen Garnering:...


8 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g mjukt smör/margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 150 g riven mandelmassa
  • 1 dl lingongelé
  • 5-6 syrliga äpplen
  • Garnering:
  • lingongelé
  • frysta lingon
  • rostade mandelspån

Gör så här

1
Blanda mjölet, matfettet och vattnet i en matberedare, i en bunke eller på bakbordet till en smidig deg. Låt den vila i plastfolie i kylskåp cirka 30 minuter.

2
Blanda den rivna mandelmassan med gelé.

3
Kavla ut degen till en rund platta, cirka 30 cm i diameter, direkt på bakplåtspapper. Låt den stå svalt en stund.

4
Bred på mandelmassan. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem som taktegel i ringar på kakan. Lämna lite av kanten fri. Böj upp den och tryck till den lite.

5
Grädda flantårtan mitt i 200 grader varm ugn cirka 30 minuter, eller tills äpplena fått lite färg och bottnen och kanterna gräddats.

6
Värm geléet till garneringen så att det smälter. Pensla det på de varma äppelskivorna när flanet är färdiggräddat. Strö på lite lingon och rostade mandelspån.


Kommentar:
Den här tunna kakan eller tårtan kallas alltså flan – ej att förväxla med tunna spröda flarn, exempelvis mandelflarn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top