Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 150 g mjukt smör/margarin
- 2 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 150 g riven mandelmassa
- 1 dl lingongelé
- 5-6 syrliga äpplen
- Garnering:
- lingongelé
- frysta lingon
- rostade mandelspån
Gör så här
1
Blanda mjölet, matfettet och vattnet i en matberedare, i en bunke eller på bakbordet till en smidig deg. Låt den vila i plastfolie i kylskåp cirka 30 minuter.
2
Blanda den rivna mandelmassan med gelé.
3
Kavla ut degen till en rund platta, cirka 30 cm i diameter, direkt på bakplåtspapper. Låt den stå svalt en stund.
4
Bred på mandelmassan. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem som taktegel i ringar på kakan. Lämna lite av kanten fri. Böj upp den och tryck till den lite.
5
Grädda flantårtan mitt i 200 grader varm ugn cirka 30 minuter, eller tills äpplena fått lite färg och bottnen och kanterna gräddats.
6
Värm geléet till garneringen så att det smälter. Pensla det på de varma äppelskivorna när flanet är färdiggräddat. Strö på lite lingon och rostade mandelspån.
Den här tunna kakan eller tårtan kallas alltså flan – ej att förväxla med tunna spröda flarn, exempelvis mandelflarn.