RECEPT FRÅN IK

Kladdkaka med chokladglasyr

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 40 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 150 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 1.5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • Glasyr

  • 1.5 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörka chokladknappar
  • Till servering

  • färska hallon
  • Vispad grädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Smält smöret och häll det i en bunke. Tillsätt socker, kakao och vaniljpulver, vispa ihop med elvisp. Vispa i ett ägg i ­taget och vispa till sist i mjölet.

3

Häll smeten i en kakform med löstagbar kant (ca 24 centimeter i diameter), klädd med bakplåtspapper. Grädda kak­an i mitten av ugnen 20–25 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten. Låt kallna.

4

Glasyr: Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna. Häll i grädden och koka upp under omrörning. Ta från värmen och rör i chokladen. Låt glasyren kallna och stelna något innan den breds på kakan.

5

Häll glasyren på kakan och bred ut den. Låt stå kallt 1–2 timmar. Servera med hallon och vispad grädde.


Kommentar:
Kladdkaka får vi aldrig nog av, och extra flott blir den med mörk chokladglasyr på toppen.

Recept