
Julens godaste mazarinpaj - med saffran, lingon & mandel
Den otroligt goda mazarinpajen är fylld med julens härligaste smaker som saffran , mandel och svenska lingon. Den passar lika bra som vacker juldessert, med en klick lättvispad grädde som på glöggkalaset.
Av Caroline Hofberg. Foto: Ove Lindfors
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 150 g kallt smör
- 1 st ägg
- 75 g smör rumsvarmt
- 1 g saffran
- 200 g mandelmassa
- 1 st apelsin
- 3 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 1.5 dl frysta lingon
- 25 g mandelspån
- lättvispad grädde
Fyllning
Servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa i matberedaren.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i plastpåse i kylen ca 1 timme.
Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fyllning Smält 50 g smör. Blanda i saffran och ställ åt sidan. Finriv mandelmassan.
Kör resten av smöret, mandelmassa och apelsinskal i matberedaren. Tillsätt det smälta saffranssmöret, lite i taget. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda sist i vaniljsocker och mjöl. Kör till en slät smet.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Strö över lingon och mandelspån.
Grädda mitt i ugnen tills kakan har fin färg, ca 35 minuter. Låt kallna.
Servera med lättvispad grädde.