RECEPT FRÅN IK

Julens godaste mazarinpaj - med saffran, lingon & mandel

Den otroligt goda mazarinpajen är fylld med julens härligaste smaker som saffran , mandel och svenska lingon. Den passar lika bra som vacker juldessert, med en klick lättvispad grädde som på glöggkalaset.

Av . Foto: Ove Lindfors

Tillagningstid: 50 minuter
8 stycken

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g kallt smör
  • 1 st ägg
  • Fyllning

  • 75 g smör rumsvarmt
  • 1 g saffran
  • 200 g mandelmassa
  • 1 st apelsin
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1.5 dl frysta lingon
  • 25 g mandelspån
  • Servering

  • lättvispad grädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa i matberedaren.

2

Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i plastpåse i kylen ca 1 timme.

3

Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

4

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

5

Fyllning Smält 50 g smör. Blanda i saffran och ställ åt sidan. Finriv mandelmassan.

6

Kör resten av smöret, mandelmassa och apelsinskal i matberedaren. Tillsätt det smälta saffranssmöret, lite i taget. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.

7

Blanda sist i vaniljsocker och mjöl. Kör till en slät smet.

8

Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Strö över lingon och mandelspån.

9

Grädda mitt i ugnen tills kakan har fin färg, ca 35 minuter. Låt kallna.

10

Servera med lättvispad grädde.


Recept // Fler kallt smörrecept