Du behöver
- 1 st hel färsk kyckling
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk torkad timjan och rosmarin
- 2 msk olivolja
- salt
- 1 kg rotfrukter
- 6 st schalottenlökar
Madeirasås
1 st schalottenlök
50 g smör + 1 msk
1 dl madeira
1 dl grädde
2 dl rött vin
1 msk råsocker
1 msk kalvfond
Sallad
500 g grönkål
0.5 st granatäpple
1 st svenskt äpple
2.5 st torkade fikon
3 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 msk flytande honung
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen på en plåt. Stoppa in vitlöken med skalet kvar i kycklingen. Ringla över olja, krydda rikligt med salt, peppar och örter.
Stek mitt i ugnen i 1 timme.
Skala och skär rotfrukter och lök i grova bitar. Ta ut plåten och lägg grönsakerna runt kycklingen. Blanda och salta.
Stek klart i ca 30–40 minuter tills grönsakerna är mjuka och fått färg och köttsaften är genomskinlig.
Madeirasås Fräs löken mjuk med 1 msk smör. Tillsätt madeira och vin, koka upp. Blanda ner råsocker, fond och grädde. Sjud utan lock tills såsen tjocknat. Vispa ner resten av smöret, smaka av.
Sallad Dela kålen i mindre bitar. Kärna ur granatäpplet. Dela, kärna ur och skiva äpplet. Skär fikonen i bitar. Varva i en skål. Blanda olja, vinäger och honung och ringla över det.
Dela kycklingen i portionsbitar och servera!