Helstekt kyckling med madeirasås

Kycklingen rostas saftig i ugnen tillsammans med vitlök, örter och rotfrukter. Madeiran i såsen kan ersättas av halvtorr sherry eller ett enkelt portvin.

Tillagningstid: 40 minuter | Extra tid: 60 minuter
4 stycken

Du behöver

  • 1 st hel färsk kyckling
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan och rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 1 kg rotfrukter
  • 6 st schalottenlökar

Madeirasås

1 st schalottenlök
50 g smör + 1 msk
1 dl madeira
1 dl grädde
2 dl rött vin
1 msk råsocker
1 msk kalvfond

Sallad

500 g grönkål
0.5 st granatäpple
1 st svenskt äpple
2.5 st torkade fikon
3 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 msk flytande honung

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen på en plåt. Stoppa in vitlöken med skalet kvar i kycklingen. Ringla över olja, krydda rikligt med salt, peppar och örter.

2

Stek mitt i ugnen i 1 timme.

3

Skala och skär rotfrukter och lök i grova bitar. Ta ut plåten och lägg grönsakerna runt kycklingen. Blanda och salta.

4

Stek klart i ca 30–40 minuter tills grönsakerna är mjuka och fått färg och köttsaften är genomskinlig.

5

Madeirasås Fräs löken mjuk med 1 msk smör. Tillsätt madeira och vin, koka upp. Blanda ner råsocker, fond och grädde. Sjud utan lock tills såsen tjocknat. Vispa ner resten av smöret, smaka av.

6

Sallad Dela kålen i mindre bitar. Kärna ur granatäpplet. Dela, kärna ur och skiva äpplet. Skär fikonen i bitar. Varva i en skål. Blanda olja, vinäger och honung och ringla över det.

7

Dela kycklingen i portions­bitar och servera!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top