RECEPT FRÅN IK

Havrelimpa i form

Foto: Ulf Svensson

Tillagningstid: 120 minuter
1 styck

Du behöver

  • 9 dl glutenfria havregryn
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl finhackade valnötter
  • 0.5 dl linfrö
  • 0.5 dl solrosfrön
  • hackade torkade aprikoser
  • 3 st ägg
  • 4 dl filmjölk eller yoghurt
  • smör eller olja

Gör så här

1

Värm ugnen till 175 grader. Mixa havregrynen till mjöl i matberedare. Vänd i bikarbonat, salt, nötter, frön och frukt. Blanda noga.

2

Rör i ägg och fil till jämn smet. Smörj en 1 1/2 liters brödform och fördela smeten i den.

3

Grädda mitt i ugnen 90 minuter. Kolla mot slutet om brödet behöver täckas över. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda 10 minuter till.

4

Låt limpan svalna invirad i handdukar. Vänta med uppskivning till dagen därpå.

5

Tips: Aprikoser kan bytas mot russin eller hackade dadlar, katrinplommon eller fikon. Solrosfrön kan ersättas av pumpakärnor och valnötter av hasselnötter.

6

Maredaktionen tipsar: Brödet kan också skivas mycket, mycket tunt och torkas till exklusiva ostkex, cirka 1 timme i 95-gradig ugn med luckan en aning på glänt.


Kommentar:
Gunillas nyttiga havrelimpa är lätt att baka, saftig och mycket god. Ingredienserna kan varieras med sånt man har hemma.

Recept