Du behöver
- 9 dl glutenfria havregryn
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0.5 dl finhackade valnötter
- 0.5 dl linfrö
- 0.5 dl solrosfrön
- hackade torkade aprikoser
- 3 st ägg
- 4 dl filmjölk eller yoghurt
- smör eller olja
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Mixa havregrynen till mjöl i matberedare. Vänd i bikarbonat, salt, nötter, frön och frukt. Blanda noga.
Rör i ägg och fil till jämn smet. Smörj en 1 1/2 liters brödform och fördela smeten i den.
Grädda mitt i ugnen 90 minuter. Kolla mot slutet om brödet behöver täckas över. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda 10 minuter till.
Låt limpan svalna invirad i handdukar. Vänta med uppskivning till dagen därpå.
Tips: Aprikoser kan bytas mot russin eller hackade dadlar, katrinplommon eller fikon. Solrosfrön kan ersättas av pumpakärnor och valnötter av hasselnötter.
Maredaktionen tipsar: Brödet kan också skivas mycket, mycket tunt och torkas till exklusiva ostkex, cirka 1 timme i 95-gradig ugn med luckan en aning på glänt.
Gunillas nyttiga havrelimpa är lätt att baka, saftig och mycket god. Ingredienserna kan varieras med sånt man har hemma.