Du behöver
- 1 st vitlöksklyfta
- 0.5 dl strösocker
- 0,75 dl Kikkoman
- 0.5 msk risvinäger
- finrivet skal från 1 lime
- saft från 1 lime
- 1 tsk maizena
- 650 g laxsida med skinn
- olja att pensla gallret med
- rostade sesamfrön
Stekta grönsaker
100 g babyspenat
250 g frysta tinade sojabönor
8 st salladslökar
rapsolja att steka i
salt
1 msk finhackad inlagd ingefära
Servering
kokt basmatiris
ingefära- och chilisås
Gör så här
Pressa vitlöken och blanda med socker, kikkoman, risvinäger, skal och saft från lime och maizena i en kastrull.
Låt allt koka i någon minut under vispning till en simmig glaze. Låt svalna. Lägg fisken i en bunke (med skinnet kvar). Pensla med glazen runt om, låt sedan ligga kallt i glazeni 1 timma. Pensla gallret med olja.
Ta upp laxen ur bunken och låt det mesta av glazen rinna av. Grilla först skinnsidani ca 10 minuter. Vänd fisken med hjälp av stekspadar och grilla den andra sidan i ca 10 minuter.
Lägg laxen på ett uppläggningsfat och strö över sesamfrön.
Stekta grönsaker: Stek babyspenat, sojabönor och salladslök i rapsolja i en stekpanna, lite åt gången. Salta. Rör ner ingefäran i de varma grönsakerna.
Servera laxen med de stekta grönsakerna, ingefära- och chilisåsen och kokt ris.