Grillad laxsida med asiatisk smak

Du behöver 1 st vitlöksklyfta 0.5 dl strösocker 0,75 dl Kikkoman 0.5 msk risvinäger finrivet skal från 1 lime saft från 1 lime 1 tsk...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 dl strösocker
  • 0,75 dl Kikkoman
  • 0.5 msk risvinäger
  • finrivet skal från 1 lime
  • saft från 1 lime
  • 1 tsk maizena
  • 650 g laxsida med skinn
  • olja att pensla gallret med
  • rostade sesamfrön

Stekta grönsaker

100 g babyspenat
250 g frysta tinade sojabönor
8 st salladslökar
rapsolja att steka i
salt
1 msk finhackad inlagd ingefära

Servering

kokt basmatiris
ingefära- och chilisås

Gör så här

1

Pressa vitlöken och blanda med socker, kikkoman, risvinäger, skal och saft från lime och maizena i en kastrull.

2

Låt allt koka i någon minut under vispning till en simmig glaze. Låt svalna. Lägg fisk­en i en bunke (med skinnet kvar). Pensla med glazen runt om, låt sedan ligga kallt i glazeni 1 timma. Pensla gallret med olja.

3

Ta upp laxen ur bunken och låt det mesta av glazen rinna av. Grilla först skinnsidani ca 10 minuter. Vänd fisken med hjälp av stekspadar och grilla den andra sidan i ca 10 minuter.

4

Lägg laxen på ett uppläggningsfat och strö över sesamfrön.

5

Stekta grönsaker:  Stek baby­spenat, sojabönor och salladslök i rapsolja i en stekpanna, lite åt gången. Salta. Rör ner ingefäran i de varma grön­sakerna.

6

Servera laxen med de stekta grönsakerna, ingefära- och chilisåsen och kokt ris.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top