Fruntimmerstårta med färska bär

Du behöver Mördeg: 2.5 dl vetemjöl 2 msk strösocker 100 g smör 1 st äggula Mandelfyllning: 300 g mandelmassa 100 g smör 1 st ägg...


12 portioner

Du behöver

Mördeg:

2.5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 st äggula

Mandelfyllning:

300 g mandelmassa
100 g smör
1 st ägg
1 st äggvita
citron rivet skal av 1

Garnering:

1 pkt vaniljsås vispbar
2.5 dl blåbär
2.5 dl hallon
citronmelissblad

Gör så här

1
Deg: Blanda mjöl och socker i en bunke. Smula ner smöret till en grynig massa. Rör ner äggulan och arbeta ihop till en deg. Alla ingredienser kan även blandas på en gång i matberedare, knåda sedan ihop smulorna till en deg på bänken.

2
Kavla ut degen mellan två plastfolie-ark och klä en form med löstagbar kant, 24 centimeters diameter. Degen ska gå upp till minst halva kanten. Sätt den i kylskåpet. Ska inte förgräddas.

3
Fyllning: Blanda samman bitar av mandelmassa med bitar av smör, ägg, äggvita och citronskal. Går bra i matberedare. Bred ut fyllningen i mördegsskalet i formen. Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 175 grader cirka 30 minuter. Låt kakan kallna i formen.

4
Garnering: Ta loss kakan ur formen. OBS! Kakkanten är spröd! Vispa vaniljsåsen fluffig och gjut den över fyllningen inuti mördegsskalet. Garnera med bär samt blad av citronmeliss. Bären kan fördelas både under och över vaniljpöset om så önskas.


Kommentar:
Tips: Vispbar vaniljsås utan mjölk finns under varumärket Oatly. Såsen görs på havrebas. Tio procent fett, från palmolja och rapsolja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top