Du behöver
- 1 bitar färsk jäst ca 3 g
- 3 dl kallt vatten
- 5 dl siktat dinkelmjöl plus extra till utbakning
- 0,5 dl linfrön
- 1 tsk salt
- 1,5 dl blandade frön t.ex. solros, pumpa, vallmo, sesam
Gör så här
På kvällen Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt dinkelmjöl, linfrön och salt. Rör ihop med en slickepott till en kladdig deg.
Täck med en handduk och låt jäsa i kylen över natten eller i cirka 10 timmar.
På morgonen Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp ut den kladdiga degen på väl mjölad bänk. Strö frön över degen så att de täcker ytan, börja med större frön och sedan de mindre.
Dela degen i 15 bitar med en degskrapa. Lägg bitarna på en papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt svalna på galler.
Tips: Dinkel är en vetesort med lite mer smak, men det går bra att byta ut det siktade dinkelmjölet mot samma mängd vetemjöl.