Crème brûlée med citronsmak

Du behöver 5 dl vispgrädde 1 dl mjölk 0,5 st citron det yttersta finrivna skalet, gärna ekologisk 1 nypa salt 1 dl strösocker 6 st...

Tillagningstid: 30 minuter | Extra tid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 st citron det yttersta finrivna skalet, gärna ekologisk
  • 1 nypa salt
  • 1 dl strösocker
  • 6 st äggula
  • 2 msk råströsocker
  • 1 st vaniljstång

Gör så här

1

 

Värm ugnen till 110 grader. Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med vispgrädde, mjölk, citronskal, en gnutta salt samt hälften av strösockret. Värm tills det precis ska börja koka (små bubblor bildas vid sidorna). Tag av från värmen och låt stå och dra i 20 minuter. 

2

 

Vispa upp äggulorna med resten av strösockret, tills du får en något ljusare äggkräm. Sila gräddmjölken och vispa sedan ned den i äggkrämen. Häll upp i 6–8 portionsformar och ställ dem i vattenbad. Baka i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme eller tills de stannat, de kan vara lite lösa i mitten då de stelnar ytterligare i
kylen. Kyl dem tills de är helt kalla, gärna över natten. 

3

Ta fram formarna en stund innan servering. Strö över råströsocker och bränn av med brännare, eller ställ en kort stund under ugnsgrill med
öppen lucka. Passa noga!

 

Tips:  För extra knäckigt täcke, bränn av ytterligare ett lager socker ovanpå det första. 


Kommentar:
Drottningen bland desserter stavas crème brûlèe, en ljuvligt gräddig pudding med knäckigt täcke. Här har den fått en touch av citron.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top