Blåbärs-cheesepaj

Du behöver Botten: 125 g smör kallt 3 dl vetemjöl citron rivet skal av 1 0.5 dl strösocker Fyllning: 500 g kesella mager 3.5 dl...


12 portioner

Du behöver

Botten:

125 g smör kallt
3 dl vetemjöl
citron rivet skal av 1
0.5 dl strösocker

Fyllning:

500 g kesella mager
3.5 dl florsocker siktat
2 dl crème fraîche
3 st äggulor
0.75 dl vetemjöl
citron rivet skal av 1
3 st äggvitor
2 msk potatismjöl
0.5 dl strösocker
3 dl blåbär (frysta)

Gör så här

1
Botten:

2
1. Dela smöret i tunna stavar och mixa till jämn deg med mjöl och citronskal.

3
2. Tryck ut i botten och upp på halva kanten av en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt degen stå kallt 10 minuter.

4
3. Pricka sedan botten med gaffel och stötta kanterna med alfolie.

5
4. Grädda i mitten av 175 grader varm ugn 10 minuter och ta sedan ut den. Plocka genast bort folien och strö sockret på degbotten.

6
Fyllning:

7
1. Rör ihop kesella, florsocker, cr?me fra”che, äggulor, vetemjöl och citronskal i en bunke.

8
2. Vispa äggvitorna till stadigt skum med absolut fettfria redskap i en annan, mycket ren, bunke. Vänd ner skummet i kesellasmeten med några få, yviga tag med degskrapan. Det är viktigare att få in luft i smeten än att röra den homogen men platt.

9
3. Blanda potatismjöl och strösocker med bären och fördela på pajbotten. Täck med den pösiga kesellasmeten. Grädda fyllningen fast och gyllene 50-60 minuter mitt i 175-gradig ugn.

10
4. Ta ut och låt kallna på galler. Kyl gärna kakan innan den serveras.

11
Dela pajen i portionsbitar före serveringen med riktigt vass kniv, som torkas av mellan varje skär.

12
5. Om det blir något över kan det mycket väl frysas, väl förslutet.


Kommentar:
Andra tänkbara bär:
Hallon, moreller, krusbär, havtornsbär.
Lingon går också bra om du tar 1 tsk kanel i pajskalet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top