Du behöver
- 6 skiva bacon
- 3 st rödlökar
- 3 msk smör till löken + smör till brödet
- 2 msk socker
- 75 g gorgonzolaost
- 700 g nötfärs gärna högrev
- 0.5 tsk flingsalt
- 6 st hamburgerbröd
- svartpeppar
- blandade salladsblad,
Gör så här
Dela baconskivorna och stek dem knapriga i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
Skala och skär löken i ringar. Låt smöret smälta i en liten stekpanna. Fräs lökringarna i smöret, utan att de tar färg, cirka 2 minuter. Strö över sockret och fräs ytterligare cirka 3 minuter tills sockret smält och lökringarna är genomskinliga.
Dela osten i 4–6 bitar och låt ligga i rumstemperatur.
Forma färsen till 4 stora eller 6 mindre biffar. Strö lite flingsalt i en stekpanna och hetta upp den. Lägg i biffarna och stek dem 3–5 minuter på varje sida. Toppa biffarna med bacon, ost och lök. Peppra, ta pannan från värmen och låt biffarna vila cirka 3 minuter.
Dela och stek bröden i smöret under tiden. Lägg biffarna mellan bröden tillsammans med salladsbladen.
Tips Du kan göra fyra stora eller sex mindre biffar av färsen. Rumstemperera färsen cirka 20 minuter innan den ska stekas.
Vi lyxar till hamburgaren med bacon, gorgonzola och karamelliserad rödlök. Använd gärna en god högrevsfärs till burgarna.