Du behöver
- 3 dl hett vatten
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 50 g rapsolja
- 1 tsk salt
- stött kummin 1 tsk stött kummin
- 200 g morot grovt rivna
- 3 dl grahamsmjöl
- 8-10 dl vetemjöl special
- 2 msk havregryn
- 2 dl havregryn
Gör så här
Slå hett vatten över havregrynen och låt stå tills de kallnar eller över natten.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i kallt vatten.
Tillsätt rapsolja, salt, kummin, rivna morötter, blötlagda havregryn och grahamsmjöl.
Tillsätt sedan det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg i papprade eller smorda brödformar och låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 1/2 timme.
Värm ugnen till 250 grader.
Pensla bröden ovanpå med vatten. Skär några snitt i ytan med en vass kniv och strö över havregryn. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen. Spruta eller skvätt in 1/2 dl vatten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Vattnet ger bröden en fin skorpa.
Grädda i cirka 40–50 minuter tills bröden känns luftiga när man knackar på dem på undersidan eller till en innertemperatur på 100 grader.
Riven morot gör brödet extra saftigt. Havregryn och grahamsmjöl
ger extra fibrer.