Du behöver

  • 1/2 tsk torrjäst
  • 3 1/2 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 40 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 120 g smör, smält
  • 4 äggulor
  • 1 sötpotatis
  • 2 msk flytande honung
  • 1/4 tsk mald ingefära
  • 1 krm mald nejlika
  • 1 krm kanel
  • 2 msk mjölk
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk majsmjöl
  • 1 liter frityrolja
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel

Gör så här

1
Dag ett:

2
Blanda torrjäst med vatten, mjöl och salt. Täck och ställ i kylen att svälla över natten.

3
Dag två:

4
Blanda jäst med mjölken i en liten bunke. Tillsätt salt, hälften av mjölet och socker. Rör blandningen slät och häll i det smälta smöret, rör om tills det blandats in.

5
Häll i äggulorna, en i taget och rör in ordentligt i smeten. Tillsätt degen från dag ett och blanda ordentligt. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Degen ska vara fast, men verkar den bli för fast, så spara lite av mjölet till utbakning.

6
Täck bunken och ställ att jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur.

7
Gör fyllningen under tiden. Sätt ugnen på 200 grader.

8
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Ringla över honung och krydda med ingefära, kryddnejlika och kanel.

9
Baka i ugnen i cirka 30 minuter, tills sötpotatisen är mjuk. Låt svalna och kör till en slät puré i en mixer.

10
Häll mjölk, äggulor, socker och majsmjöl i en kastrull och sjud tills blandningen tjocknat.

11
Blanda med sötpotatispurén. Sila och ställ att tjockna en stund.

12
Tryck ner degen i bunken och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

13
Hetta upp frityroljan i en kastrull till cirka 180 grader. Rulla 20 små bollar av degen. Blanda socker och kanel i en skål och doppa degbollarna i blandningen.

14
Fritera tills de är gyllenbruna, i cirka 1–2 minuter. Rulla en gång till i socker och kanelblandningen.

15
Häll fyllningen i en spritspåse försedd med tyll (munstycke). Tryck in tyllen i doughnutsen och spritsa sötpotatiskräm i

16
varje doughnut. Njut!


Kommentar:
New Yorkbaserade kocken Marcus Samuelsson blandar comfort food från amerikanska södern med sitt eget ursprung. Här bjuder han på ett recept exklusivt för Icakuriren.