Du behöver
- 3 dl vatten + 1 msk kalvfond eller ljus buljong
- 1 dl vitt vin
- 4 1/2 blad gelatin
- 4 1/2 dl smått tärnad slanggurka (ca 2 slanggurkor)
- Garnering:
- 100 g löjrom eller ishavsrom
- 50 g svart stenbitsrom
- 1 ask/påse blandade sallatsblad
- Sås:
- 1 påse hollandaisesås
- vatten
- 50 g smör
- ca 1 msk hackad kapris
Gör så här
1
Blanda vatten, fond (eller ljus köttbuljongtärning) och vitt vin. Värm upp. Lägg i gelatinbladen och rör tills de löst sig. Låt svalna.
2
Skala och skär ur kärnorna mitt i gurkorna. Skär gurkorna i pyttesmå tärningar. Fördela dem i 6 små formar eller moccakoppar som rymmer 1 deciliter.
3
Häll över vätskan och lyft på gurkorna med en gaffel så att vätskan fördelar sig jämnt i formarna. Sätt i kylskåp minst ett par timmar tills geléet stelnat.
4
Sås: Gör under tiden såsen enligt recept på påsen.
5
Låt svalna och smaka av med hackad, nästan mosad, kapris. Önskas mer smak kan kaprislag droppas i.
6
Uppläggning: Doppa formarna i hett vatten och stjälp en aladåb på varje tallrik.
7
Garnera varje aladåb med en tesked löjrom och några svarta romkorn ovanpå.
8
Fördela sallatsblad på tallrikarna. Klicka på sås.