Mer palmolja än rapsolja – Lätta är Årets matbluff

När antipriset Årets matbluff delas ut för fjärde gången är det bordsmargarinet Lätta som röstats fram till "vinnare" – med mer än hälften av rösterna.

Rekordmånga har varit med och röstat fram Årets matbluff 2018, och över hälften av dem röstade på bordsmargarinet Lätta. På förpackningen står det att margarinet är “gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk” och den är dessutom dekorerad med rapsblommor. Men om man läser den finstilta innehållsförteckningen visar det sig att produkten innehåller mer palmolja än raps. Kärnmjölken som man skyltar med utgör endast fem procent av innehållet.

– Lätta är ett väldigt känt varumärke, som många har en relation till. Därför tror jag att det sticker desto mer i ögonen på folk att de bluffar på det här sättet, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson, i ett pressmeddelande.

Palmolja utvinns från oljepalmer som växer på plantager i framförallt Indonesien och Malaysia och flera länder i Afrika och Sydamerika. Produktionen har stor negativ påverkan på miljön, och palmoljans effekt på vår hälsa har också ifrågasatts. Därför väljer många konsumenter bort produkter som innehåller palmolja.

– Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta, säger Björn Bernhardson om Lättas vilseledande förpackning. 

Lätta, som tillverkas av företaget Upfield, fick 17 606 av totalt drygt 30 680 röster och tog därmed hem “segern” med god marginal. 

Så här ser resultatet av röstningen ut:

  1. Lätta Original, 17 606 röster
  2. Glacéau (Coca Cola) Smartwater, 5 338 röster
  3. Oatly Havregurt naturell, 4 266 röster
  4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice, 1 769 röster
  5. Festis Guanabana pineapple, 1 701 röster

Årets matbluff utses sedan 2015 av konsumentföreningen Äkta vara.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top