Snart är ljus choklad lika nyttig som mörk

Vi har lärt oss att mörk choklad är den nyttiga och ljus mjölkchoklad den onyttiga. Men nu har forskare kommit på ett sätt att stoppa in nyttigheter även i den ljusa chokladen.

Vi vet någonstans i bakhuvudet att det är lite nyttigare med mörk choklad än mjökchoklad. Men många kan ha svårt för den mörka chokladens lätt bittra smakton. Så ofta blir det ändå den ljusa som hamnar i korgen när vi går och handlar – även om samvetet säger nej.

Men nu kan vi snart, ur ett hälsoperspektiv, handla den ljusa chokladen med lite bättre samvete, skriver sajten newatlas.com. Ett forskarlag vid North Carolina State University har hittat ett sätt att proppa den ljusa mjölkchokladen full med nyttiga antioxidanter. Något som det redan finns fullt av i den mörka chokladen.

Forskarna har upptäckt att man kan utvinna ett ämne rikt på antioxidanter ur vanliga jordnötsskal. Dessa kastas annars vid förädlingen av jordnötter. Antioxidanterna kapslas sedan in i Maltodextrin, ett i sig smaklöst pulver som i princip består av kolhydrater. Detta för att man sedan ska kunna blanda in pulvret vid tillverkning av mjölkchoklad.

Med denna process så får man en mjölkchoklad som innehåller lika mycket antioxidanter som mörk choklad. Ett smaktest som gjordes på 80 frivilliga, visade att de inte kunde känna någon skillnad i smak på den antioxidantpreparerade chokladen och vanlig mjölkchoklad.

Goda nyheter för den som älskar mjölkchoklad alltså. Forskarna har dock en nöt kvar att knäcka. De behöver ta reda på om antioxidanterna utvinns ur jordnötsskal kan utgöra någon fara för personer med jordnötsallergi. 

Quiz: Hur bra koll har du på choklad?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top