Anne-Lie Rydé bröt ihop efter Så mycket bättre: “Jag grät i fem dygn”

Anne-Lie Rydé tackar sin lyckliga stjärna att hon haft som rutin att undersöka sina bröst varje dag. Tack vare det upptäcktes hennes bröstcancer på ett tidigt stadium. Anne-Lie tog sig an behandlingen med mod och tillförsikt. Det var inte förrän efter inspelningen av tv-aktuella Så mycket bättre som känslorna kom ikapp henne.

Att Anne-Lie Rydé skulle säga ja till att bli en av de medverkande i årets säsong av Så mycket bättre var ingen självklarhet. Hon har inte sett ett enda underhållningsprogram under de senaste 15 åren och just det här programmet hade hon bara sett enstaka klipp ifrån.

– Efter att jag varit med i Melodifestivalen 2004, 2005 och 2007 kände jag mig mätt på den typen av program, både att titta på och delta i dem. Jag är inte så äregirig längre och det självbekräftelsebehov jag hade som drivkraft de första åren som artist är helt borta idag. Men när frågan nu kom bad jag att få tänka på saken, berättar Anne-Lie.

Under pandemin kom hon in i ett slags ny lugn tillvaro som ”pensionär” och trivdes med sin nya situation. Men Anne-Lie bad ändå att få reda på vilka de andra artisterna var, sedan sökte hon information om dem och insåg att det kunde bli ett spännande och roligt gäng.

– Dessutom kände jag att människorna i produktionsteamet gav sköna vibbar. Efter 45 år i branschen känner man skillnad på människor och människor, så jag valde att tacka ja mest på grund av alla inblandade personer.

Anne-Lie Rydé om Så mycket bättre: “Kommer aldrig att titta”

Både förberedelserna inför och själva inspelningen på krogen Grå gåsen på Gotland i somras var bland det roligaste som Anne-Lie upplevt på länge. Men ett stort minus var att hon drabbades av en dunderförkylning precis innan det började.

– Det är klart att man vill vara på topp när man gör en sådan här grej och visst la det en viss sordin på allt eftersom min röst gick på halvfart men jag kommer aldrig att titta på programmen ändå, säger Anne-Lie.

Hon kan inte se sig själv i tv utan att leta fel så hon väljer att undvika det. Hon fick tolka låtar från tre av de andra deltagande artisterna. Anne-Lie säger att hon alltid varit selektiv men, kanske med ålderns rätt, ännu mer nu.

– Det ska vara riktigt bra grejer för att jag ska säga ja. Det kanske låter förmätet men efter ett långt och hårt arbetsliv så är det en skön känsla att ha kommit hit.

Året är 1985 och Anne-Lie är ett stort namn efter genombrottet två år tidigare. Foto: TT

Anne-Liesföräldrar blev besvikna över karriärvalet

Det har gått 45 år sedan ­Anne-Lie hoppade av första året på Handelshögskolan i Göteborg för att satsa på ­musiken. Hon växte upp i en strikt, högborgerlig miljö och hade en utstakad akademisk framtid. Därför blev båda hennes föräldrar besvikna över dotterns yrkesval.

– De ville att jag skulle ha ett tryggt, traditionellt liv och jag gjorde precis tvärtom vilket gjorde pappa rasande arg. Mamma visade förståelse ganska snart men för pappa tog det flera år innan han insåg fakta.

Anne-Lie berättar att den stora paradoxen är att båda hennes föräldrar var otroligt musikaliska. Hennes pappa var en mycket begåvad och känd pianist och hennes mamma sysslade med teater och olika revyer.

– De höll alltså själva på med musik men jag blev inte det minsta uppbackad i mitt yrkesval, förklarar hon.

Anne-Lie slog igenom som soloartist 1983

I samband med att Anne-Lie träffade Henryk Lipp i gruppen Extra började hennes karriär som artist ta fart. Hon fick slita hårt de första åren och hade det knapert. Men 1983 slog hon igenom som soloartist och på hennes debutalbum fanns bland annat hennes första stora hit Segla på ett moln, skriven av Per Gessle.

– Det sa bara pang! Därefter kan man väl säga att jag slog igenom och kunde börja turnera som soloartist. När jag ser tillbaka på alla dessa år kan jag från hjärtat känna att jag haft en hel del tur men jag har heller aldrig varit rädd för att slita. Min karriär blev precis så som jag önskade.

Anne-Lie minns hur hon, medan hon fortfarande var ”ung, valpig och naiv”, vid ett tillfälle satt och lyssnade på Lill Lindfors.

– Jag kommer ihåg att jag blev så tagen av Lill och drömde om att få stå på samma stora scener som hon en dag. Tänk att alla mina drömmar blev till verklighet. Jag har verkligen fått göra allt jag vill.

Musiken har alltid varit viktig för Anne-Lie

Även om Anne-Lie dragit ner på antalet uppträdanden har musiken minst lika stor plats inom henne idag som tidigare.

– Sova, äta, andas och musik. Musiken har en märklig förmåga att ge olika saker vid olika behov. Jag skulle säga att musik är en känsloförstärkare. För mig har den inneburit tröst men också enorm glädje – så har det varit sedan jag var ett riktigt litet barn. Mamma har berättat att jag satt och diggade gungande till musik innan jag ens kunde gå. Ärligt talat har jag svårt att förstå publik som lyssnar till bra musik och sitter helt stilla utan att digga, säger Anne-Lie och skrattar.

Tre 80-talsdrottningar på samma bild: Marie Fredriksson, Louise Hoffsten och Anne-Lie. Foto: TT

Drabbades av bröstcancer

Nyligen fyllde Anne-Lie 66 år och fram tills nyligen har hon varit förskonad från ohälsa och sjukdomar. Men för ett och ett halvt år sedan upptäckte Anne-Lie en knöl i sitt högra bröst. Hon har varit en ”bröstklämmare” sedan 20-årsåldern och dagligen undersökt sina bröst efter knölar.

– Det är en rutin jag haft, till exempel innan jag ska sova eller medan jag duschar, vilket jag nu kan tacka min lyckliga stjärna för. Vid ett tillfälle kände jag så tydligt en ärtliknande hård knöl och även om jag såklart hoppades på något annat så misstänkte jag att det var en tumör redan från början, berättar Anne-Lie.

Hon tog en första kontakt med vårdcentralen och blev sedan kallad för vidare undersökningar. Därefter blev det en akut remiss till mammografi, ultraljudsundersökning, cellprovtagning och magnetröntgen.

Anne-Lie opererade bort tumören i bröstet

– Två veckor senare fick jag veta att det var cancer och den 7 september i fjol opererades jag. Förutom tumören tog man bort två lymfkörtlar och vävnad runt omkring. Jag har klappat mig själv på axeln för att jag kollar mina bröst och jag uppmanar verkligen alla kvinnor, oavsett ålder, att undersöka sina bröst noga och kontinuerligt. Min tumör syntes nämligen inte på mammografin, säger Anne-Lie.

Visst kände Anne-Lie ångest men framför allt beskriver hon hur fokuserad hon var under de sju månader hon genomgick, med operation, strålning och antihormonell medicinering.

– Jag slutade äta allt onödigt socker och ökade på med träning och promenader. Och efter de där månaderna kände jag bara: ”Wow, vad bra det här gick!” Sedan åkte jag direkt till inspelningen av Så mycket bättre på Gotland. Därefter, direkt efter min hemkomst, small det till rejält. Pang!

Bröt ihop efter Så mycket bättre

Plötsligt kände Anne-Lie hur alla känslor kom ikapp henne. Hon tog slut och blev tvungen att ställa in flera konserter.

– Jag satt hemma och grät i fem dygn. Innan dess hade jag inte gråtit en tår men nu var det så skönt att bara få släppa fram all den där gråten jag hade inom mig. Jag ringde upp min onkolog som sa att hon hade väntat på mitt samtal. Hon sa att jag hade varit omänskligt stark genom den här resan men att jag gått igenom ett trauma och därför behövde få ut känslorna, säger Anne-Lie.

Anne-Lie och dottern Alice har ett nära och förtroendefullt förhållande. Foto: TT

Dottern Alice är ett viktigt stöd

Idag har Anne-Lie landat. Trots att det varit tufft att klara cancerbehandlingen är det långt ifrån den enda kris hon gått igenom. Under tidigt 00-tal gick hon i psykoterapi i sex år och från den tiden hade hon nu med sig verktyg som hon fick användning av.

– Jag var runt 40 när jag tog tag i min ryggsäck. Jag skulle säga att det var en livsnödvändighet, absolut det bästa jag gjort. Och efter alla de där
terapitimmarna var jag rätt förberedd på att möta detta trauma, berättar Anne-Lie.

Vid sin sida har Anne-Lie sin dotter Alice som hon har en fin relation med och pratar med nästan dagligen.

– Jag har alltid varit mån om att ge massor av kärlek men samtidigt har jag varit tydlig med gränser. Jag avskyr ordet uppfostra, jag vill hellre säga att jag guidat Alice. Och eftersom hon är en nöjd och bra tjej idag så tänker jag att jag varit en bra mamma. Vi är väldigt tajta idag, vilket måste vara ett bra betyg till mig,
säger Anne-Lie.

Tillsammans brukar mor och dotter ta promenader, fika, äta middagar och minst en gång om året brukar Alice ta med sin mamma utomlands.

– Efter alla år av turnerande har jag varit rätt trött på att resa men nu har Alice övertalat mig att åter göra resor ihop och vi kommer snart åka till London.

Anne-Lie Rydé trivs med singellivet: “Inte rädd att vara ensam”

Det är över 20 år sedan Anne-Lie levde i en fast relation men hon betonar att bara för att hon levt som singel betyder det inte att hon levt i celibat.

– Jag har haft ett par relationer under de här åren men det har inte varit något seriöst. Jag gillar att bo själv och blir lätt bekväm.

Anne-Lie säger att om hon ska leva med någon igen måste det vara på riktigt känslomässigt, annars kan det vara. Två gånger i livet har hon varit ordentligt kär och vet därför precis vad riktig kärlek handlar om. Men så har det inte känts på länge.

– Jag är inte rädd för att vara ensam eftersom jag valt min ensamhet. Jag har några väninnor som befinner sig i samma situation som jag som sagt ”att vi måste sänka kraven eftersom tiden rusar”. Men det där resonemanget känner jag mig långt ifrån.

4 snabba frågor till Anne-Lie Rydé

Vad gör dig lycklig?
– Små saker. Som en promenad runt Årstaviken, en bra kyss, en god pasta, en rolig fest eller ett bra gig med en bra publik.

Har du några intressen vid sidan av jobbet?
– Nej, jag är fullkomligt ointresserad av allt annat. Det är bara musik, musik och åter musik som gäller för mig.

Finns det någon fråga som engagerar dig extra mycket?
– Jag donerar ganska mycket pengar till olika organisationer. Jag kämpar på gräsrotsnivå för organisationer som bryr sig om djur, klimat och människor, speciellt barn. Som yngre gick jag med i olika demonstrationståg. Till exempel gick jag med i samma FNL-tåg som Jane Fonda 1972. Men numera låter jag den yngre generationen demonstrera. Jag försöker göra rätt i det tysta, det är något som känns superviktigt för mig.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Haha, jag har redan levt alla mina drömmar. Det enda jag hoppas på är att få vara frisk, bli friskförklarad från cancern och få bo kvar i Stockholm.

Anne-Lie Rydé

Ålder: 66 år.
Familj: Dottern Alice, 32 år.
Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Scroll to Top