Babben Larsson: Jag är ingen tvångsvitsare

Babben Larsson närmar sig raskt 60-årsstrecket men är fortfarande lika full av liv och galenskap som någonsin tidigare. Men idag känner hon sin galenskap väl och om hon ska lämna singellivet ska det vara för en man som accepterar henne som den hon är.

Babben Larsson

Ålder: 59 år.
Familj: Dotter och hund, syster på Gotland.
Yrke: Komiker.
Aktuell med: Expedition Babben, turné i sex landskap våren 2016.
Intressen: Resa, läsa, trädgård, djur och konst.

Babben Larsson om…

… att fylla 60:

– Jag tror de flesta liksom jag hajar till lite när de stora nollorna kommer vart tionde år: Oj, är jag redan 60! Annars känns det mesta som vanligt. Det är inte en jättestor grej egentligen. Jag är nog mer påverkad av andra förändringar i livet just nu, som att dottern har flyttat ut och tagit sista hunden med sig. Det innebär tomhet men också en helt ny frihet. Dags för lite omorientering.

– Jag har inte bestämt mig än för om jag ska ha fest eller inte. Jag hade en stor fest på Nalen när jag fyllde 50 och den blir svår att toppa, ha ha. Det finns ännu tid att fundera på hur jag vill fira, fyller ju inte förrän i oktober.

Babben Larsson: Jag är ingen tvångsvitsare

Håll i paraplyet! Babben närmar sig 60-årsstrecket men är lika full av energi som någonsin tidigare.

… sin barndom:

– Min barndom var väldigt präglad av djur och natur. Jag var nästan jämt ute i skogen eller hos kossorna. Vi bodde lite för oss själva, men med tre generationer på gården så det fanns alltid någon vuxen i närheten. Jag stod väldigt nära min mormor som jag fick ha kvar länge. Hon blev 96 år gammal!

– Mammas häftiga humör gjorde att hon ibland delade ut örfilar, men någon regelrätt misshandel var det inte fråga om. Varför, tja, varför gör man så? Frustration kanske? Jag lydde bara när jag ville som liten. Det var nog ganska provocerande.

… kärleken:

– Jag är singel sedan ett år tillbaka och har inte ens dejtat under den tiden. Det får hända när det händer. Som offentlig person blir det svårt att köra nätdejting, det kan bli väldigt fel.

– Jag attraheras av humor, närvaro, omtänksamhet. Att känna sig sedd och omhändertaget utan att bli styrd eller kontrollerad. Och att få ge av sig själv till någon man tycker om! Jag såg en bra grej på Facebook häromdagen som lydde ungefär: “Bli kär i den person som gillar din galenskap, inte i någon idiot som försöker tvinga dig att vara normal.” Bra sagt. Jag vill inte bli “fixad” eller “anpassad” och jag vill ha en partner som är trygg och känner sig själv.

– Jag kan sakna de dagliga samtalen om stort och smått som man har när man lever i tvåsamhet.

Babben Larsson: Jag är ingen tvångsvitsare

Babben har medverkat i otaliga shower och burit otaliga knasiga scenkostymer. Här är hon i R.E.A. på Hamburger börs 2001.

… motgångarna och livskriserna:

– Jag förstörde hälsan genom att jobba för mycket på 90-talet och blev tvungen att sluta helt med stand-up i sju år. Det tog mig hårt och räknas som min största kris. Framför allt eftersom jag kände att jag äntligen hittat mitt drömyrke – och så förstörde jag alltsammans. Det tog tid att acceptera.

– 1997-98 när jag var som sjukast fanns ingen hjälp inom sjukvården alls förutom att bli sjukskriven. När jag sökte på “utbrändhet + rehabilitering” på nätet fick jag tre träffar…! Därför testade jag ganska vilt ett tag och hade faktiskt ganska kul på vägen också. Men det blev en ganska dyrköpt resa både ekonomiskt och erfarenhetsmässigt kan jag se nu.

– Däremot lärde jag mig otroligt mycket av att bränna ut mig. Det blev starten på en lång process mot självkännedom. Vem är jag, vad har jag för drivkrafter, hur ska jag få bättre kontakt med mig själv för att detta inte ska hända igen? Det var bara att inse att jag är en arbetsnarkoman som vill utveckla nya saker så ofta det går. En typisk entreprenörssjäl. Dessutom har jag hög arbetskapacitet och stort bekräftelsebehov – inte en bra kombination. Jag körde helt enkelt över mig själv. Man kan sammanfatta det med att jag ständigt hade gasen i botten, men ingen broms. Jag har jobbat mycket på att lära mig bromsa sedan dess.

Babben Larsson: Jag är ingen tvångsvitsare

2008 fick Babben pris som Årets kvinnliga komiker. Till vänster det årets manliga komiker, Tobias Persson, och till höger årets nykomling Björn Gustafsson.

… att vara mamma:

– Min dotter verkar nöjd! Jag har så klart varit borta många kvällar under hennes uppväxt, men när jag varit hemma har jag varit noga med att natta, läsa högt, stämma av vad hon funderar på och eventuellt har problem med. Vi är bästa vänner idag, det känns som om mitt mammauppdrag har gått bra.

– Svårast i mammarollen tycker jag har varit att inte gripa in för mycket. Ingen uppväxt är ju bekymmersfri, men när det har varit svårigheter har jag försökt att inte lösa alla problem åt henne. Jag hade såklart fångat upp henne om hon ramlat men barn klarar mycket mer än man tror och får självförtroende när de märker det. Det här gäller givetvis inte om de far riktigt illa och behöver skyddas.

… att alltid vara rolig:

– När jag jobbar känner jag självklart alltid en press att leverera! Annars har jag ju misslyckats kapitalt, ha ha. Däremot känner jag inte den pressen privat. Säger jag något kul så gör jag det, men jag är ingen tvångsvitsare eller påtvingad bordsunderhållare. Jag är faktiskt ganska introvert och sitter lika gärna och lyssnar i större sällskap.

Babben Larsson: Jag är ingen tvångsvitsare

Expedition Babben heter Babbens nya turné som ska ta henne till samtliga Sveriges landskap och massor av orter som normalt inte får besök av underhållningsturnéer.

Expedition Babben som hade premiär den 28 januari i år är egentligen en helt galen idé. Den går ut på att jag ska besöka fyra nya orter jag aldrig tidigare uppträtt på i samtliga 25 landskap. Det kommer att ta flera år att göra färdigt, men jag brinner verkligen för det här projektet! Alla vi som turnerar mycket åker oftast slentrianmässigt till samma städer och konserthus/teatrar.

– Jag blir uttråkad när allting är utstakat och förutsägbart. Av detta föddes idén att göra en turné på bara nya ställen. Otroligt mycket knöligare, men mycket roligare. Och publiken verkar också tycka det!

Babben i Parlamentet och Roast på Berns.

 

 

 

3 milstolpar i Babbens liv

* När jag sökte och kom in på Teaterhögskolan. Det fanns inte i min begreppsvärld att staten hade utbildning i skådespeleri – och att jag skulle kunna söka den och komma in. Tack vare att andra såg min talang och uppmuntrade mig att söka klarade jag det.

* När jag fick barn. Jag trodde nog inte som ung att jag skulle få en egen familj. Jag var singel länge och hade nästan räknat med att så förbli när kärleken slog till.

* Att jag skadade mig för några år sedan under en tv-inspelning. Det blev startskottet till att börja träna och göra rehab regelbundet vilket har gjort mig avsevärt starkare till både kropp och psyke.

Babben sjunger i Doobidoo

 

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 10 2016.

Robert Gustafsson: Det är ren och skär dödsångest som driver mig!
Rolf Lassgård: Ove säger vad han tycker – det gillar jag!
Revykungarna Lars och Krister om sin bipolära sjukdom
Scroll to Top