• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Då bör du kolla upp dina födelsemärken

  De flesta födelsemärken är helt ofarliga, men man bör alltid vara uppmärksam på alla hudförändringar.

  Då bör du kolla upp dina födelsemärken

  Jag är en 60-åring som undrar hur ofta man bör kolla sina födelsemärken hos läkare? Jag har massor av födelsemärken över hela kroppen, har alltid haft.

  Det är svårt att hålla ordning på om de ändrar form eller utseende. Vissa står ut en del, andra inte. Vissa är mörka, nästan svarta, andra mer åt det röda hållet.

  Jag har ett märke som jag ofta kommer åt när jag klär mig som då och då börjar blöda. Är det ett tecken på att det kan vara farligt? Borde jag gå och kolla upp det hos läkare?

  Oroad

  Doktor Kenneth Ilvall svarar:

  Då sommaren närmar sig och i takt med att vi exponerar mer hud för solen finns det risk för att våra födelsemärken förändras lite. Det är viktigt att kontrollera sina födelsemärken via någon kunnig medicinskt skolad person för att få en bedömning om den förändring du beskriver som kliar/sitter i vägen/blöder behöver tas bort.

  LÄS ÄVEN: Varför har jag "räfflor" på naglarna?

  Generellt kan jag säga att alla hudförändringar som ser annorlunda ut än de flesta andra på kroppen ska man vara extra vaksam på om de förändras över tid, växer, ändrar färg, ändrar struktur eller blöder lätt. Sedan är storleken och hur färgen fördelar sig samt hur den avgränsas det som fäller avgörandet. Mitt råd är att kontakta en läkare för en ­bedömning.

  LÄS ÄVEN: Hur blir jag av med besvärande slem i halsen?

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!