• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det farligt att äta för många morötter?

  Jag skulle gärna vilja veta om det är farligt att äta för mycket morötter? Jag äter 3-4 morötter om dagen och nu har jag hört någonstans att det skulle kunna vara farligt. Det är lättare att bli solbränd, både utomhus och i solarium, om man äter morötter.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Att inte äta något annat än morötter kan vara farligt. Inte för att morötter är giftiga utan för att kroppen också behöver andra näringsämnen. Därför är en allsidig varierad kost att föredra.

  Men din fråga handlar inte om det utan mera om man kan bli morotsförgiftad av att äta flera morötter om dagen. Svaret är nej. Det är karotenet som ger moroten dess gulröda färg. Karoten, som är ett förstadium till vitamin A, återfinns också i sallad, spenat, broccoli och fänkål, fastän de grönsakerna är gröna till färgen. Karotenet är ganska harmlöst eftersom kroppen själv reglerar hur mycket karoten som den ska vidareförädla och omvandla till aktivt vitamin A. Även om man petar i sig för mycket karoten så att huden blir morotsfärgad blir man alltså inte allvarligt förgiftad av A-vitamin. Karotenet tas lättare upp av tarmen om moroten är kokt och sönderdelad och om den ätes tillsammans med olja eller smör.

  Vid vissa åkommor tål man inte starkt ljus eller solsken. Då kan man skydda sig mot ljuset genom att äta extra karoten. Att äta många morötter eller ta hälsokosttabletter med mycket karoten enbart av kosmetiska skäl för att färga huden orange eller simulera att man är solbränd brukar däremot inte rekommenderas av hudläkarna. En äkta solbränna består av melanin-pigment som bildas av särskilda celler i överhuden, medan karoten från maten huvudsakligen lagrar sig i fettet under huden.

  Orangeröda färgämnen som är släkt med karoten förekommer naturligt i tomater och apelsiner och det finns faktiskt beskrivna fall av tomat- och apelsinälskare som lyckats äta sig till en gulröd hudfärg.

  Karoten räknas som en antioxidant som tar hand om skadliga s k fria radikaler i kroppen. Därför hoppades man länge att karoten skulle kunna skydda rökare mot lungcancer. Men det visade sig vara precis tvärtom i en undersökning. Så nu varnas ibland rökare för att äta mycket karoten.

  I u-länderna är karoten från växter och grönsaker livsnödvändigt eftersom karotenet kan omvandlas till A-vitamin som skyddar mot blindhet och behövs för hud, slemhinnor, fortplantning, immunförsvaret och för att cellerna i kroppen ska växa och dela sig. Vi i välmående i-länder får däremot ofta i oss tillräckligt med A-vitamin direkt genom att äta mejeri- och köttprodukter. Därför behöver vi inte så mycket karoten från växtriket. Detta gäller däremot naturligtvis inte veganer.

  Här måste jag kasta in en liten varning. För mycket A-vitamin kan ibland orsaka förgiftning och skador. Särskilt gravida unga kvinnor bör undvika att äta A-vitamin i stora mängder eftersom det kan orsaka fosterskador i nervsystemet och hjärnan hos det blivande barnet. Man bör därför vara återhållsam med att äta A-vitaminrik mat, t ex lever från fiskar och djur, om man planerar att skaffa barn.

  Men att äta morötter är alltså inte farligt, förutsatt att grönsakerna inte är besprutade med alltför starka bekämpningsmedel mot skadeinsekter, mask och mögel.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!