Vad är bäst mot torra slemhinnor?

Finns det något annat än Vagifem att ta när man har torra slemhinnor. Jag har bett läkaren om något annat men Vagifem sägs vara det...

Finns det något annat än Vagifem att ta när man har torra slemhinnor. Jag har bett läkaren om något annat men Vagifem sägs vara det bästa. Tidigare hade jag Ovesterin och det tyckte jag själv var bättre.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Problem med torra slemhinnor i underlivet delar du med många av dina medsystrar. Det kan någon gång finnas en sjuklig förändring som ligger bakom och som kan kräva speciella åtgärder. Men i de allra flesta fall handlar det bara om brist på östrogen, och behandlingen blir att tillföra östrogen i någon form.

Redan när kroppens egen produktion av östrogen börjar avta före klimakteriet finns det kvinnor som upplever slemhinneproblem. Andra känner av det här först flera år senare. Också om vår normalt höga östrogennivå före övergångsåldern sänks av någon anledning kan vi få samma typ av problem med bl.a. tunna, torra, irriterade, sköra och lättblödande slemhinnor. Oberoende av varför vi har fått en östrogenbrist som resulterat i slemhinnebesvär kan vi lokalbehandla med östrogen. För detta finns olika vaginaltabletter respektive vagitorier och kräm som sinsemellan skiljer sig en del när det gäller mängd och styrka hos det aktiva ämnet i preparatet.

Av de två preparat som du fått, Ovesterin och Vagifem, är Vagifem det mest potenta. Men det är inte alls otänkbart att Ovesterin räcker för dig och att du därför mår bättre av det. Om en kvinna inte har några andra symptom på östrogenbrist än slemhinneproblem är lokalbehandling oftast tillräcklig. Slemhinnan blir tjockare och starkare och får tillbaka sin fukt och smidighet. Samtidigt återgår surhetsgraden i slidan till tidigare nivåer vilket innebär att slidans normala bakteriemiljö återställs och med det också skyddet mot infektioner.

Ovesterin för lokalbehandling kan köpas receptfritt på apoteket. Det är vad jag tycker att du ska göra för att själv komma fram till vad som känns bäst för dig.

Scroll to Top