Varför har jag så hög sänka?

Jag är en 57-årig kvinna som undrar varför jag har en sänka på 66. Doktorn kan inte finna orsaken till detta. Jag känner mig frisk,...

Jag är en 57-årig kvinna som undrar varför jag har en sänka på 66. Doktorn kan inte finna orsaken till detta. Jag känner mig frisk, förutom att jag är trött ibland och har dåliga leder (är inte reumatiker). År 1991 opererades jag för en godartad tumör på hypofysen. Jag har högt blodtryck sedan 20 år tillbaka och är också diabetiker. Mot detta tar jag medicinerna Seloken och Daonil.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Din sänka är alldeles för hög och den bör tas om en gång till. Maxgränsen för en normal sänka ligger vanligtvis vid 30 för en kvinna i din ålder. Doktorn bör också efterforska hur din sänka har brukat ligga tidigare, eftersom varje individ har sitt eget normalområde och helst ska jämföras med sig själv. Man kan också ta ett annat enkelt prov som heter CRP och som delvis mäter samma som sänkan. Båda proverna ökar om man har pågående inflammation eller vävnadssönderfall i kroppen. Men sänkan är mer ospecifik och påverkas också av för höga gammaglobuliner. Blodäggvitorna kan kontrolleras med ett prov som heter elektrofores och ett test för reumatism bör också tas. Likaså bör lungorna kanske röntgas och njurarna kontrolleras med ultraljud.

Vilka sjukdomar ger då hög sänka? Ja, vanligaste orsaken är bakterieinfektioner eller varhärdar på olika ställen i kroppen. Däremot är sällan virussjukdomar aktuella. Åkommor med överaktivt immunförsvar, reumatisk inflammation i blodkärl och muskler, samt vissa tumörsjukdomar i t ex benmärg och njurar är också kända för att höja sänkan upp emot 100. Däremot kan dina kända åkommor diabetes, högt blodtryck och en för länge sedan opererad godartad tumör i hypofysen under hjärnan knappast vara orsaken till sänkestegringen. Eftersom du tydligen känner dig frisk och inte har någon värk, feber, viktnedgång eller sjukdomskänsla så behöver utredningen inte nödvändigtvis drivas så mycket längre än vad som angetts ovan, utan doktorn kan nöja sig med att kontrollera att du mår väl även i fortsättningen.

Scroll to Top