Upptäck Österlen i sommar – stor guide

Magiskt ljus, sagolikt landskap och fullkomligt lugn – det finns mycket som lockar på Österlen. Mellan böljande kullar och glittrande hav trängs inspiration och kreativitet. Hemmets Journals reporter Madeleine Walles bjuder på en personlig guide.

Nu ska du få följa med mig till platsen där tusentals blommande äppelträd förvandlar en vanlig junidag till en vandring genom Astrid Lindgrens körsbärsdal. Där rapsen i maj står knallgul mot blått hav och en kritvit, kilometerlång sandstrand.

Och det platta landskapet bryts av böljande kullar och vyer som har prisats av såväl Lundell och paret Mandelmann som en entusiastisk Ernst. Ett svenskt Toscana. Eller Provence om du så vill.

Ja, nu låter jag som en turistbroschyr, jag vet. Men jag talar verkligen från hjärtat. För jag önskar så att fler ska få upp ögonen för min lilla del av världen, mitt älskade Österlen. En plats som fått mig att sluta längta utomlands.

Där jag sedan ett antal år bor och arbetar och där mitt hjärta sväller varmt och stolt varje gång jag åker kuststräckan mellan Simrishamn och Kivik. För även om jag sett utsikten mot havet och Stenshuvuds nationalpark hundra gånger, slås jag fortfarande av storheten. Hur vackert kan det bli!

Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Att vandra vid Haväng ger ro i själen. (Foto: Sharing Skåne)
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Knäbäckshusen vid Stenshuvud är en populär badstrand. (Foto: Sharing Skåne)
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Solgula rapsfält och blått hav.

Vårt Sverige är fyllt av magiska platser, men det är i denna del av landet jag funnit mina pärlor som jag nu vill dela med dig. För en härlig hemmasemester i vårt eget land. En helg eller några veckor. På Österlen är avstånden korta, så mycket hinns med på bara ett par dagar. Du kan cykla, vandra, rida, åka buss eller bil. Ja, till och med följa med en segelskuta.

Otroligt charmigt

Naturen och vägnätet är tillåtande och cykelvägarna är, vill jag nog påstå, magiskt vackra. Inte minst från min hemort Skillinge, ett litet fiskeläge som har både teater och hamnkrog, trots att vi bara är 900 permanentboende – om än så många fler under sommaren. Och den pampiga skutan Klara Marie.

En dryg halvmil bort ligger nästa pärla, Brantevik, och det går asfalterad cykelväg här emellan. Den tar dig längs vattenlinjen i Brantevik, vidare förbi kohagar och hällristningar och sedan vidare till det som vi
österleningar kallar “stan” – Simrishamn.

Kommer du från Skillinge har du då trampat en mil och kan unna dig en glass i hamnen innan du promenerar runt i de små kullerstensgränderna med sina pastellfärgade hus som vänslas tätt intill varandra och gömmer magiska trädgårdar bakom planken.

Jag tycker att det är som att vandra i en teckning från min barndoms sagoböcker. Men också med ett centrum som bjuder på massor av trevliga måltids- och fikaalternativ.

Upptäck Österlen i sommar – stor guide
I gamla Simrishamn trängs färgglada hus.
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Den skånska pilen växer vackert utanför Borrby. (Foto: Sharing Skåne)
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
En vandring vid Brösarps backar ger både motion och fin utsikt.

Från Simrishamns station går det utmärkt att åka buss 573 norrut, mot Kivik, orten som har bäddats in i landets största äppelodlingar. Här finns Fritiof Nilsson Piraten förevigad som staty, med blicken stadigt fäst mot hamnen.

Det finns de som tycker att Kivik är lite som Visby och visst är det otroligt charmigt med alla söta korsvirkeshus och gränder. Stekt strömming med hemlagat mos sitter sedan fint som lunch nere i hamnen.

Det går också att hoppa av buss 573 i Baskemölla, där Anders Wingård blåser och säljer glas. Eller i Rörum, där konstnären Gunilla Mann har ateljé och butik och visar färgglada landskap i olja.

I Rörum kan du också luncha på Franskans crêperie. En solig sommardag kan väntetiden bli lång, men jag lovar att det är det värt!

Och det är här, i Rörums utkant, du finner dem – Marie och Gustav Mandelmann som fått många av oss att längta efter att börja odla själva. Gården Djupadal med stor trädgård är öppen för besök och erbjuder smaskig fika samt möjlighet att handla ekologiska godsaker med sig hem.

Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Vackraste grönskan finns i nyutslagen bokskog.
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Medeltidsborgen Glimmingehus bjuder på härliga äventyr.
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Vid Ravlunda kyrka har Piraten sin grav. Värd ett besök.

Norr om Kivik ligger ett annat fint fiskeläge, Vitemölla, och att färdas längs Tittutvägen (visst är det ett gulligt namn!) norrut mellan dessa båda pärlor är en sann skönhetsupplevelse. Havet, kustlinjen, vyerna.

Väl vald gravplats 

Mitt råd är att stanna till här och ta en promenad på strandängarna. Känn dofterna och vinden. Bara lev i ögonblicket! Det är sådana stunder vi ska samla på, i vårt livsbibliotek. Det mår vi bra av.

Ännu en bit norrut finner vi Ravlunda kyrka, där tidigare nämnde Piraten ligger begravd. Så även trubaduren Olle Adolphson. Att en vårdag, när rapsen blommar, leta sig fram till Piratens grav, läsa den välkända texten om en man som hade för vana att skjuta allt till morgondagen, det blir en syn som för evigt kommer att stanna kvar i ditt minne. Jag förstår att han valde denna plats för sin sista vila.

Inte långt bort alls ligger Ravlunda bränneri med bed & breakfast och restaurang och bara ett stenkast härifrån finns platsen som levererar mina favoritägg – Farmors lycka.

Ja, det är precis så underbart som det låter. Ett himmelrike för höns som fått sitt foder uppblandat med hemgjord rapsolja och därför lägger ägg med de gulaste gulor, goda som praliner. Här görs glass på dessa goda ägg, något som med fördel avnjuts i den vackra trädgården.

Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Ta familjen på cykelsemester! Ett bra sätt att färdas på Österlen. (Foto: Sharing Skåne)
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Kungagraven från bronsåldern, även kallad Kiviksgraven.
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Nystekt sill, potatismos och lingonsylt kan avnjutas i hamnen på flera platser.

Brösarps backar är beviset på att Skåne inte alls är platt som en pannkaka, vilket jag lärde mig i skolan på 60-talet. Ha! Packa ryggsäcken och gör en vandring uppför dessa böljande kullar och belöningen blir en strålande utsikt, ja, flera mil.

Här går kossorna och betar fritt, så ha lite koll på var du sätter fötterna. Men de är fredliga och vana vid turisterna – som förhoppningsvis är kloka nog att visa djuren respekt och hålla sig på lite avstånd. Här kan man gå i timmar och bara känna magin.

Vissa år täcks marken i augusti av en färgstark matta, när rosalila ljung breder ut sig kilometervis. Men oavsett årstid är det så vackert att du nästan tappar andan. Bara att köra på vägen mellan kullarna är en skönhetsupplevelse du aldrig glömmer, jag lovar!

Vattenfall och strandhäng

Den som föredrar träd tar sig lämpligtvis till Hallamölla en bit inåt landet, ett backigt landskap med gott om skog – och Skånes högsta vattenfall.

Här rinner Verkeån som bjuder på magnifik underhållning i trappstegsformade vattenfall, inte minst under vårfloden, intill den välbevarade kvarnen från 1850. Ett naturens skådespel när det är som bäst.

Efter det sitter det perfekt med en lunch bestående av det skånskaste av allt – äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon. Så gott! Det äter du med fördel på Brösarps gästis. Bättre blir det inte.

Upptäck Österlen i sommar – stor guide
I Verkeån finns Skånes högsta vattenfall inbäddat i magisk natur.
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
I juli blommar stockrosorna.

Jag har inte talat om baden, kanske därför att jag själv är en badkruka som helst inte doppar tårna om det är under 20 grader i vattnet. Det är det ofta här i denna del av Östersjön. Och strömt! Så ha respekt för krafterna.

Men stränderna är magiska, vidsträckta och täckta av mjuk sand som erbjuder fantastiska promenader. Vid Borrby strand, Kyhl eller Knäbäckshusen och på flera andra platser. 

Min hyllning till Österlen kan bli hur lång som helst, men jag hoppas att jag lyckats väcka lite lust och längtan att skippa utlandsresan och boka en Sverigesemester i år eller framöver. Jag har plockat ihop några av mina favoriter bland boenden, restauranger och kaféer samt platser med sevärdheter. Det finns såklart många fler, men även jag har mycket kvar att upptäcka.

Sedan kanske någon tänker: Ystad, då? Kåseberga med Ales stenar? Och Dag Hammarskjölds Backåkra med den magiska meditationsplatsen? Detta tillhör inte Österlen, mina vänner. Men de är absolut värda ett besök ändå!

Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Vyn är milsvid på många platser.
Upptäck Österlen i sommar – stor guide
Blommande ljung på Brösarps backar. (Privat bild)

Bästa Österlentipsen!

Bra fikaställen

  • Hylkegårdens kaffestuga, mellan Skillinge och Brantevik
  • Kungsgården, Svabesholm
  • Byvägen 35, Sankt Olof
  • Drömbageriet, Komstad

Trevliga luncher

  • Jord & Bord, Örnahusen
  • Restaurang Piraten, Hotel Svea, Simrishamn
  • Kiviks musteri
  • Smakbruket, Tomelilla

För själslig ro

  • Den engelska trädgården, Svabesholm
  • En liten bit av Medelhavet, Hammenhög
  • Haväng, hedlandskap, norr om Kivik
  • Stenshuvuds nationalpark, Kivik

Närproducerade godsaker

  • Vilhelmsdals gårdsbutik, Vranarp – getost
  • Cake Cowboy, Kivik – choklad och delikatesser
  • Gunnarshög, Hammenhög – rapsoljeprodukter
  • Frusen Glädje, Löderup – hemgjord glass

Mysiga boenden

  • Sjöbacka gård B & B, Skillinge
  • Karnelund Krog & Rum, Gislöv
  • Apotekarns B & B, Simrishamn
  • Kiviks hotell, Kivik 

Särskilda sevärdheter

  • Kiviksgraven – “Kungagraven”, Kivik
  • Medeltidsborgen Glimmingehus, Hammenhög – medeltidsaktiviteter, riddarspel och spökvandring
  • Vitaby kyrka från 1100-talet
  • Bengtemölla gård med kvarndrift, Brösarp

Evenemang

  • Jazz under stjärnorna, Brantevik, livemusik alla onsdagar i juli
  • Äppelmarknaden, Kivik, 26–27 september – äppeltavla, försäljning, matgata och underhållning
  • Österlen lyser, allhelgonahelgen – tusentals lampor och marschaller sprider ljus
Scroll to Top