• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 12 klassiska Ikea-möbler vi aldrig glömmer

  Bokhyllan Billy, soffbordet Lövet och inte minst bärkassen Frakta – vilka av Ikea-klassikerna har du hemma?

  12 klassiska Ikea-möbler vi aldrig glömmer

  Söndagen den 28 januari nåddes världen av beskedet att Ingvar Kamprad somnat in, vid en ålder av 91 år. 

  – Vi sörjer förlusten av vår grundare och kära vän Ingvar. Hans arv kommer att beundras i många år framöver och hans vision, att skapa en bättre vardag för de många människorna, kommer även i fortsättningen att vägleda och inspirera oss, säger Jesper Brodin, VD och koncernchef Ikea-koncernen, i ett pressmeddelande.

  I sitt arbete med att skapa en bättre vardag har Ingvar Kamprad varit med om att ta fram en rad ikoniska Ikea-möbler. Här listar vi några av våra absoluta favoriter. Vilken är din?

  1. Billy

  År 1979 lanserades Billy, formgiven av Gillis Lundgren. Idag har den älskade bokhyllan sålts i över 40 miljoner exemplar världen över och är förmodligen en av de mest Ikea-hackade möblerna av dem alla.

  2. Famnig 

  Trots populariteten hos Billy och andra möbler sägs det vara denna kramiga kudde från 1997 som är den bäst säljande Ikea-produkten någonsin. Säg det tonårsrum på 90-talet som inte hade en Famnig på sängen!

  3. Frosta

  Liksom Billy är dessa pallar formgivna av Gillis Lundgren, och liksom den berömda bokhyllan syns de i otaliga hem världen över.

  4. Öglan

  Ännu en av Gillis Lundgrens odödliga klassiker! Öglan lanserades 1961 som ett svar på den populära Thonetstolen, men finns inte längre i produktion. För dig som drömmer om Öglan-stolar finns det dock chans att kunna fynda på loppis.

  5. Klippan

  1979 lanserades en av världens mest sålda soffor. Barnvänliga Klippan är välrepresenterad i svenska hem och finns i över 70 olika färger och mönster. 

  6. Lack

  Säg den som inte har eller har haft ett Lack-bord i någon form hemma. Vi älskar dem inte minst för priset, sidobordet kostar 99 kr och soffbordet 299. Dessutom går de att förändra och förbättra när man tröttnar på dem!

  7. Lövbacken

  1956 skapade Gillis Lundgren det smäckra soffbordet Lövet – inte bara snyggt utan också den första möbeln som Ikea sålde i ett platt paket. Bordet som blev början på Ikeas framgångssaga finns nu åter i produktion, under namnet Lövbacken. 

  8. Poäng

  Den här välkända fåtöljen från 1977 hette från början Poem. Numera går den under namnet Poäng och sägs vara en av Ingvar Kamprads favoritmöbler. 

  9. Stockholm

  Skulle vi göra en undersökning om vilken Ikeamatta som egentligen synts i flest inredningsreportage genom åren skulle vi inte bli det minsta förvånade om randiga Stockholm från 2006 knep första platsen. 

  10. Malm

  Malm byrå är en trotjänare i våra hem och så lätt att förvandla med fiffiga Ikea-hacks.

  11. Glimma

  100 värmeljus för 27 kr – eh, ja tack! Finns det någon som aldrig hakat på det här fantastiska erbjudandet?

  12. Frakta

  Vad skulle vi ha burit vår tvätt i om inte Frakta fanns?

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!