• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 fina pelargonsorter som är lätta att sköta

  Vad ska pelargoner ha för jord och hur ofta ska de vattnas? Det får du svar på här.

  10 fina pelargonsorter som är lätta att sköta

  Pelargonen har verkligen allt! Den blommar tacksamt och länge. Den är enkel att sköta och har lätt för att trivas. Det finns sorter för både finsmakaren och nybörjaren – och samlaren kan ständigt hitta något nytt. Det finns oändligt många sorter. De flesta av oss uppskattar nog robusta sorter som tål den svenska sommaren och är lätta att sköta. 

  Men än dröjer det tills pelargonerna kan flytta ut. Det gäller att inte ha för bråttom på våren. Först i början på juni är det varmt nog utomhus.

  1. Mårbackapelargon

  Man tröttnar aldrig på denna tacksamma skönhet. Lika lättskött och vacker inomhus på fönsterbrädan som utomhus. Blommorna kan bli lite trista av alltför mycket regn, men den hämtar sig snabbt igen.

  2. 'Karna'

  En kulturarvssort som introducerades förra året och kan spåras till södra Skåne i början av 1900-talet. Blommorna är vita och skiftar i grönt, bladverket mörkt grönt.

  3. Kärlekspelargon 'Calliope Dark red'

  Rikblommande och vädertålig som få. Den har kraftiga blad och stora blommor i en vacker röd färg. Kärlekspelargonen blommar generöst långt fram på hösten. Det är en korsning mellan zonal- och hängpelargon, så den passar även i en ampel.

  4. 'Antik Violet'

  Jag har haft den i många år och älskar de färgstarka blommorna som skiftar i cerise med orange mitt. Antiksorterna är starkväxande och trivs lika bra inne som ute, men blir med tiden väldigt stora och har ett underbart yvigt växtsätt.

  5. 'Avenida Mosaic'

  Denna härliga äggskalspelargon kan vara randig, prickig, fläckig eller strimmig. Varje blomma bjuder på nya överraskningar och färgerna är fantastiska. Den är dessutom tålig och blommar rikligt. Utsågs till årets pelargon 2010. En favorit som väcker uppmärksamhet.

  6. 'Millfield Rose'

  En elegant hängande skönhet (hybridhängpelargon) med ljuvliga, tätt fyllda blommor i ljust rosa. Den blir stor i omfång och blommar generöst med stora blommor som håller länge.

  7. 'Summer Rose Tina'

  En ljuvlig rosenknoppspelargon med lysande röda, fyllda blommor som får vit undersida. Brokbladig med en markering i en något ljusare nyans.

  8. 'Royal Candy Cane'

  Denna hängpelargon blommar tåligt och generöst hela sommaren, även när vädret inte är det bästa. En liten stickling växte så det knakade och fyllde en stor ampel i mitten av sommaren. Underbara färger dessutom!

  9. 'Velvet Red'

  Djupt sammetsröd i färgen är denna fina pelargon. 'Velvet Red' valdes till årets pelargon 2013. Den får mörkt röda blommor och ett vackert mörkt bladverk med inslag av purpur. Den är tålig och trivs utmärkt utomhus.

  10. 'Magda'

  Den spräckliga äggskalspelargonen 'Magda' har fantastiska blommor i rosa och rött. Ingen är den andra lik. Min trivs alldeles utmärkt utomhus även när sommaren inte är som vackrast.

  Så här sköter du dina pelargoner:

  • Pelargoner passar både som krukväxter inomhus, i uterummet och som utplanteringsväxter i krukor, lådor och rabatter. Ska blomningen bli riklig bör platsen vara solig, varm och vindskyddad.
  • Vissa sorter är robusta och tåliga. De blommar rikligt utomhus även om sommaren är regnig. Andra är mer ömtåliga och trivs bäst på fönsterbrädan eller i uterummet.
  • Klipp ner övervintrade pelargoner i mars–april och plantera om någon vecka senare. Du kan beskära ganska hårt men också lite snällare, det beror på hur du vill att plantan ska se ut – knubbig och tät eller hög och lite mer vildvuxen.
   Det är en smaksak och vackert vilket som.
  • Använd alltid jord av god kvalitet. Det ska vara en näringsrik och porös blomjord avsedd för krukor, inte billig plantjord i storpack. Det finns också speciell pelargonjord. Se till att krukan är väldränerad så att rötterna inte står i vatten.
  • Vattna så att jorden får torka upp något mellan vattningarna.
  • Ge en svag dos näring varje gång du vattnar eller blanda långtidsverkande näring i jorden när du planterar.
  • Pyssla om plantorna genom att plocka bort vissna blad och blommor. Bryt av de överblommade blomstänglarna längst ner vid basen med ett litet knyck.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!