RECEPT FRÅN IK

Vetebullar med mandel

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 80 minuter
16 stycken

Du behöver

  • 0.25 pkt jäst ca 12 g
  • 75 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl 420–480 g
  • Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk vatten
  • Till pensling

  • 1 st äggula
  • 1 msk vatten
  • Garnering

  • 2 dl skalad sötmandel grovhackad
  • pärlsocker
  • Glasyr

  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 msk vatten eller färskpressad citron

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke.

2

Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingerljummet. Blanda i salt, socker och kardemumma.

3

Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg i hushållsmaskin. Tillsätt cirka 1/2 dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, cirka 3 minuter. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

4

Sätt ugnen på 225 grader. Riv mandelmassan och blanda den med vattnet. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en avlång kaka, cirka 25 x 40 centimeter. Bred på mandelmassan. Rulla ihop, inte för hårt, från långsidan. Skär längden i 16 bitar. Ställ bitarna på papprad plåt och platta ut dem lite med handen. 

5

Vispa äggulan med vattnet. Pensla bullarna. Strö över mandel och pärlsockret. Låt jäsa utan bakduk cirka 20 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

6

Rör ihop florsocker och vatten till en slät smet. Ringla glasyren över bullarna.

7

Tips! Bullarna är allra godast nybakade men det går bra att frysa in dem. Använd citronsaft i glasyren för en lite syrlig smakbrytning.

 


Kommentar:
Garnera bullarna med grovhackade skalade mandlar, de får en härlig rostad smak när de gräddas.

Recept