Du behöver
- 0.25 pkt jäst ca 12 g
- 75 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk malen kardemumma
- 7-8 dl vetemjöl 420–480 g
Fyllning
100 g mandelmassa
2 msk vatten
Till pensling
1 st äggula
1 msk vatten
Garnering
2 dl skalad sötmandel grovhackad
pärlsocker
Glasyr
1.5 dl florsocker
1.5 msk vatten eller färskpressad citron
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingerljummet. Blanda i salt, socker och kardemumma.
Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg i hushållsmaskin. Tillsätt cirka 1/2 dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, cirka 3 minuter. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Riv mandelmassan och blanda den med vattnet. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en avlång kaka, cirka 25 x 40 centimeter. Bred på mandelmassan. Rulla ihop, inte för hårt, från långsidan. Skär längden i 16 bitar. Ställ bitarna på papprad plåt och platta ut dem lite med handen.
Vispa äggulan med vattnet. Pensla bullarna. Strö över mandel och pärlsockret. Låt jäsa utan bakduk cirka 20 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Rör ihop florsocker och vatten till en slät smet. Ringla glasyren över bullarna.
Tips! Bullarna är allra godast nybakade men det går bra att frysa in dem. Använd citronsaft i glasyren för en lite syrlig smakbrytning.