RECEPT FRÅN IK

Ugnsbakad lax med tomat

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 bitar laxfilé
  • salt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st rödlök
  • 1 st röd paprika
  • 3 st kvisttomater
  • 3 msk olivolja
  • svartpeppar
  • 1 dl svarta oliver urkärnade
  • 0.5 kruka basilika grovhackad
  • Till servering: Ris, pasta, bulgur eller kokt potatis och en god sallad med vinägrett

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Salta laxbitarna lätt runtom.

2

Skala och finhacka vitlöken. Skala och dela rödlöken och skär i tunna skivor. Dela och kärna ur paprikan, skär i mindre bitar. Klyfta tomaterna.

3

Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlök, lök och paprika i ett par minuter. Tillsätt tomaterna och krydda med lite salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter under lock.

4

Blanda i oliver och basilika, och häll över tomatsåsen i en ugnsform. Lägg på laxbitarna och baka av i ugnen tills fisken är genomstekt, cirka 15 minuter. Servera med valfritt tillbehör.

5

Tips: Med förkokt potatis i bitar som läggs i formen blir det en allt-i-ett-rätt som mättar gott.


Kommentar:
Medelhavssmaker som tomat, paprika och vitlök passar bra med laxen.

Recept