RECEPT FRÅN IK

Sötpotatissoppa med chili

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 0.5 st röd chilifrukt
  • olivolja att steka i
  • 600 g sötpotatis
  • 200 g morötter
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 10-11 dl vatten
  • 100 g färskost
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • salt
  • Till servering

  • 1 dl pumpafrön
  • olivolja att steka i
  • 200 g handskalade räkor
  • färskost
  • baguette

Gör så här

1

Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och hacka chilin fint. 

2

Fräs löken i olja i en gryta. Den ska bli mjuk och glansig. Tillsätt chilin och låt den fräsa med en stund.

3

Skala sötpotatis och morot och dela i jämnstora bitar. Tillsätt sötpotatis, morot, buljongtärning och mindre mängden vatten till grytan. Låt koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 25 minuter.

4

Stavmixa soppan slät. Tillsätt färskost i klickar, citronsaft och salt. Rör så att osten smälter. Är soppan väl tjock, tillsätt mer vatten. 

5

Stek pumpafröna i olja i någon minut. Servera soppan med pumpafrön, räkor, en klick färskost och baguette. 

6

Tips: Det är godast med hemskalade räkor, 1/2 kg oskalade ger cirka 200 g skalade.


Kommentar:
Sötpotatis och chili är en ovanligt god kombination, som i den här soppan! Prova.

Recept // Fler sötpotatisrecept