Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 3 dl mjölk
- 1 tsk kardemummakärnor
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 10.5 dl vetemjöl
- 100 g smör rumstempererat
- 1 tsk bakpulver
Pensling:
1 st ägg
50 g mandelspån
Mandelmassa:
100 g skållad sötmandel
1.25 dl strösocker
2 st medelstora äggvitor
6 dl vispgrädde
florsocker att sikta över
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull.
Häll mjölken över jästen och rör så att den löser sig. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt dem tillsammans med socker, ägg, salt och hälften av mjölet till jästblandningen.
Tärna smöret och tillsätt till degen. Arbeta in fettet tillsammans med det mesta av det återstående mjölet. Degen ska bli kladdfri.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Strö bakpulvret ovanpå degen och knåda den smidig. Dela degen i 16 jämnstora bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg dem på en papprad plåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Fyllning: Mixa sötmandeln i en matberedare med kniven monterad. Sötmandeln ska bli riktigt finfördelad. Tillsätt sockret och mixa alltsammans i ytterligare en stund. Mixa i äggvitorna.
Häll över den ganska lösa mandelmassan i en djup tallrik. Skär av locken på bullarna och gröp ur lite av inkråmet.
Tillsätt inkråmet till mandelmassan och blanda. För-dela mandelmassan i bullarna. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka den ovanpå. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Tips: Självklart kan du använda köpt mandelmassa istället, beräkna då cirka 400 g till hela mängden bullar. Mosa mandelmassan i en bunke tillsammans med en skvätt mjölk till lagom lös konsistens.
Här gör vi vanliga semlor som fylls med hemgjord mandelmassa. På locket lite extra smak och knaprighet från mandelspån.