RECEPT FRÅN IK

Semlor med mandelspån

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 60 minuter
16 kilon

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 10.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör rumstempererat
  • 1 tsk bakpulver
  • Pensling:

  • 1 st ägg
  • 50 g mandelspån
  • Mandelmassa:

  • 100 g skållad sötmandel
  • 1.25 dl strösocker
  • 2 st medelstora äggvitor
  • 6 dl vispgrädde
  • florsocker att sikta över

Gör så här

1

 Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull.

2

Häll mjölken över jästen och rör så att den löser sig. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt dem tillsammans med socker, ägg, salt och hälften av mjölet till jästblandningen.

3

Tärna smöret och tillsätt till degen. Arbeta in fettet tillsammans med det mesta av det återstående mjölet. Degen ska bli kladdfri.

4

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord. Strö bakpulvret ovanpå degen och knåda den smidig. Dela degen i 16 jämnstora bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg dem på en papprad plåt.

6

Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.  Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

7

Fyllning: Mixa sötmandeln i en matberedare med kniven monterad. Sötmandeln ska bli riktigt finfördelad. Tillsätt sockret och mixa alltsammans i ytterligare en stund. Mixa i äggvitorna.

8

Häll över den ganska lösa mandelmassan i en djup tallrik. Skär av locken på bullarna och gröp ur lite av inkråmet.

9

Tillsätt inkråmet till mandelmassan och blanda. För-dela mandelmassan i bullarna. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka den ovanpå. Lägg på locken och sikta över florsocker.

10

Tips: Självklart kan du använda köpt mandelmassa istället, beräkna då cirka 400 g till hela mängden bullar. Mosa mandelmassan i en bunke tillsammans med en skvätt mjölk till lagom lös konsistens.


Kommentar:
Här gör vi vanliga semlor som fylls med hemgjord mandelmassa. På locket lite extra smak och knap­righet från mandelspån.

Recept