Du behöver
- 1 kg morötter
- 2 st rödlökar
- 3 msk olivolja
- salt och peppar
- 25 g smör till såsen
- 1 msk smör till formen
- 1.5 msk vetemjöl
- 2.5 dl hönsbuljongtärningar
- 2.5 dl mjölk
- 1 msk dijonsenap
- 100 g fryst bladspenat tinad och urkramad
- 3 dl gratängost riven
- 8-10 skiva skinka tunna
- 1 msk hackad dill
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter i sneda skivor. Skala och skär löken i ringar.
Fräs morötter och lök i oljan i en stor stekpanna cirka 15 minuter. Salta och peppra.
Smält smöret i en panna. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning cirka 3 minuter. Smaka av med senapen.
Blanda morötter och lök med spenat och ost i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och blanda försiktigt. Vänd ner skinkan, delad i mindre bitar.
Gratinera i mitten av ugnen tills morötterna är mjuka och allt är genomvarmt, cirka 20 minuter. Garnera med dill.
Tips: Titta till gratängen 2–3 gånger under gräddningstiden, så att den inte bränns vid. Täck med en bit smord alfolie om det behövs.
Prova den här krämiga gratängen med rostade morötter och skinka.
Servera gärna med extra riven ost vid sidan om.